Щабове за война с медицината

Помните ли професора по инфекциозни болести Камен Плочев как обясняваше, разгърден, със смъкната от лицето му марлена маска, за човека, върнал се с температура от Африка: “Не ми изглежда на “Ебола”. Тогава на Черния континент върлуваше тази свръхопасна инфекция, чийто контагиозен (заразителен) и летален (смъртоносен) индекс е почти 100%.

Ами ако беше, недай си, Боже, Ебола?! Как така лекар, имал контакт с болен от нея, би си позволил да се явява без никакви защитни предпазни средства (тогава би представлявал цяла епидемиологична бомба!) пред още по-незащитени граждани? Друг е въпросът, че тези тъмни мигранти, престъпно пресичащи границите и незаконно нахлуващи, като мощно цунами, в Европа, може да са болни от чума, холера, дизентерия, хепатит, малария, туберкулоза, сифилис, СПИН; впрочем, вече бе диагностицирано едно тяхно дете с детски паралич… Но тук огромната вина е на безотговорната Мути Меркел.

Та този лежерен човек ни го натрапиха за управител на Здравната каса-монополист, да управлява 3,5 млрд лв. Както каза за него д-р Димитър Петров (дотогава зам.-управител): той нищичко не разбира от лекарства; да бяха назначили дори и един специалист по двигатели с вътрешно горене, пак ще е същото.

И ето откровеното изявление на новата калинка, изпуснато на заседание на Надзорния съвет на Касата, която отказва да заплаща надлимитна дейност (макар че е извършена), т. е. – да ограбва труда на лекарите и сестрите (цитираме го според сайта здраве.нет, без редакторска намеса – лесно ще разберете, че той няма и нормален словоред, нито правилен изказ):

“Има щабове (в болниците, доп.. Т. Н.) за борба с Касата вече. Клиничната пътека, вместо един алгоритъм за действие, се превърна във финансов чек. Колкото клинични пътеки отчетеш, толкова пари ще ти дадат (да, ама не ти дават всичките, бел. Т. Н.), независимо дали има нужда или няма (от хоспитализации, доп. Т. Н.). Ние сме създали системата (по-точно – Семерджиев и Костов, бел. Т. Н.); моделираме лекарите, управителите на болниците да дават указание: който мине (пред спешните портали, доп. Т. Н.), да бъде приет (за хоспитализация, доп. Т. Н.), за да се въртят повече пари, а, повярвайте ми, (в болниците, доп. Т. Н.) лежат хора, които нямат нужда от това нещо (хоспитализацията им, доп. Т. Н.) Нужно е решение на този проблем.”

Ами – дай го, това решение, бе, г-н Управителю! Нали за това ти даваме заплата. Като те назначиха, се зарече в НС, че първата ти работа ще бъде да създадеш орган за анализи. Създаде ли го?

И изобщо – какво направи за тези няколко месеца; та дори и относно мораториума на иновативните лекарства не обели нито дума.

А що се отнася до щабовете в болниците за борба с Касата, то самата тя отдавна се е превърнала в щаб за война с медицината и народа. Ти си военен човек и разбираш от тези работи.

Война – до пълното фалиране на държавните болници и изчезване на лекарите и сестрите от здравеопазването.

Оттам – и на населението.

Tags: ,

Comments are closed.