На вниманието на г-жа Христина Ангелкова, министър на туризма: Развитие на здравно-духовния туризъм

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО АНГЕЛКОВА,

 

През м. г. създадохме направлението “Здравно-духовен туризъм”, което съчетава здравословния начин на живот с духовността и вярата, която е неотделима и важна част от лечебния процес и възстановяването след тежко преболедуване.

Това направление го обявихме в с. Момчиловци, Смолянско, което удостоихме с уникалното звание “Център на българския здравно-духовен туризъм”, тъй като в него има лековито аязмо, а в околностите му – 28 параклиса. Сертификатът бе подписан от 12 академици и професори по медицина.

Получихме от Вас, Премиера и здравния министър поздравителни писма по случая.

Убедени сме, че подобно направление, съчетаващо здравни, профилактични и лечебни мероприятия с религиозен и екологичен привкус (ако бъде подпомогнато и от държавата) може да се развива успешно и да стане водещо у нас. Особено подходящи за тази цел са Родопите, които, с техните уникални природни дадености (отрицателно-йонизиран боров въздух, бацилус булгарикус за киселото мляко, антиоксиданти в млекото на овце, пасещи над 700 м височина; да не пропуснем и ведрите, слънчеви и винаги позитивни родопчани) са най-подходящото място за развитието на здравно-духовния туризъм, Зелени училища, Домове за възрастни хора и Центрове за възстановяване след онкотерапия.

Надяваме се на подкрепата на МТ чрез съвместна дейност с Клуб “Родопско здраве” (провеждане на конференции, организиране на изложения на тур-операторски фирми, медицински центрове, хранителни добавки и пр., предназначени за тази насока).

Tags: 

Comments are closed.