УМБАЛ „Свети Георги” гарантира лечението на всички онкоболни

До 15 септември болницата ще разполага с втори линеен ускорител, който щади организма на пациентите.

Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив няма да остави без лечение нито един онкоболен пациент. Това заяви проф. Мариана Янева, ръководител на Клиниката по лъчетерапия към най-голямото здравно заведение в България. Според нея всеки месец в болницата се лекуват средно по 110 пациенти, а за година – над 1300. Става дума за раковоболни не само от Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област, но и от други региони на страната.

За да гарантира качественото лечение на онкоболните, здравното заведение е закупило още един линеен ускорител на електрони SIMENS PRIMUS HIGH ENERGY. Освен че е последна дума на техниката, той е и изключително прецизен – атакува само раковата тъкан, без да уврежда организма на пациента, коментира д-р Константин Зисов, заместник изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги”. Според него в България има само 2-3 такива модерни апарати.

Вторият линеен ускорител е закупен по целева субсидия от Министерството на здравеопазването и ще се инсталира в болницата след 15 септември.

Tags: , ,

Comments are closed.