На вниманието на МЗ, БЛС у МУ – София: Чакаме трансформиране

На вниманието на МЗ, БЛС и МУ – София

Писмо

Чакаме трансформиране! 

След проведените през пролетта на т. г. конкурси за зачисляване по медицински специалности и обявеното класиране, не бяха попълнени много от местата, обявени за специализация на чужденци. От друга страна, има много български колеги, положили успешно входящия изпит, които от месец очакват трансформирането на незаетите от чужденците места към платена (повтаряме – лично платена!!) специализация за български лекари.

Излишно е да се убеждаваме един другиго, че тази малка административна мярка е в интерес само на държавата и на клиниките, които обучават специализенти – а, разбира се, и за самите тях! Интересно защо от отделите СДО на МЗ и МУ – София тя не се предприема?!

Поради съществуващата твърде усложнена система за следдипломна квалификация, разходът на средства, време и труд за българските лекари е огромен! Тази енергия трябва да служи за създаване на полезен продукт.

Д-р Петър Михайлов, Варна   

Коментар: Действително, вече усещаме (а за в бъдеще това ще става все по-болезнено!) очертаващия се дефицит на много специалности. И въпреки това, клиничните ординатури са недостатъчни. Ето, че не се облекчават дори и колегите, които са готови да заплащат специализирането си.

Като благодарим на колегата Михайлов за аргументираното писмо, си позволяваме да споделим надеждата му към новите ръководства на МЗ и БЛС за решаването на наистина болезнения въпрос.

Tags: , , ,

Comments are closed.