Памет: Лекарското стадо заслужи пастира си

Законът за съсловните организации е лош и избутва напред неморалните

 

Д-р Милан Миланов от “Пирогов”

 

Лекарското стадо си заслужава точно тези пастири, които има в момента. След като е приет ЗСОЛС и Конституционният съд е отхвърлил жалбата срещу него, никой вече няма право да го отхвърля. Ние, българските лекари, сме длъжни да го спазваме.

…В първите 3 члена на Закона има някои изстъпления. Има и един много смешен постулат. В Конституцията пише, че всеки може да избира и да бъде избиран. В нашия закон обаче се казва, че всеки може да избира, но не всеки може да бъде избиран.

Лекарите и стоматолозите в България са 32 000 души и се броят за интелигенти. Законът засяга пряко всеки от тях, но когато се приемаше, я се намериха 10 души да си кажат мнението, я не. Затова КС е прав – на такова стадо такъв закон.

… За съжаление и президентът ни няма добри медицински съветници или просто нямат време за този закон. Не мога да му се сърдя, че не наложи вето.

Не се сърдя и на КС и на този съдия, който по телевизията обясни, че в цяла Европа било така. Искам да му кажа, че в Европа не е така.

Но съм обиден на лекарското стадо, на което съм член. От овчедушието и мълчанието преди законът да бъде приет.

…Законът не отговаря на моите либерални възгледи за това що е обществен договор, що е частен договор, що е свободна професия. Аз обаче съм длъжен да го изпълнявам и така съветвам моите колеги. Но нека следващият път, когато се прави закон за техните интереси, да изберат хора, които могат да го направят.

Най-сериозният проблем е, че лошият закон избутва напред аморалните хора. Той няма да стане добър от това, че чрез него ще управляват морални хора. Защото ще смачка морала им. добрият закон пък прави неморалните хора морални.

Законът трябва да бъде морален.

Ние, българските лекари и стоматолози няма да се чувстваме удобно в лоното на този закон.

 

ПУБЛИЦИСТИЧНО ОБСЪЖДАНЕ.

Препечатваме с незначителни съкращения този емблематичен текст на бъдещия проф. Миланов, публикуван във в. “24 часа”/1999 г., поради непреходната му стойност.

Можете сами да преброите колко пъти е определил съсловието си като овчедушно и го е нарекъл стадо, вкл. и в заглавието.

Кои аморални колеги конкретно е имал предвид, след като е изплакал, че те водят лекарското стадо, само той си знае.

Ние също ги познаваме…

Tags: 

Comments are closed.