Премиерът посети УМБАЛ „Свети Георги“

Министър-председателят на Р България Бойко Борисов  посети най-голямата държавна болница в страната – УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив, за официалното откриване на изцяло обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение, пребазираната  Клиника по нервни болести и обновените асансьорни уредби в Хирургичния блок.

Общата стойност на направените инвестиции е почти 7 млн. лева, от които 3,75 млн. лв. е държавната капиталова субсидия, а останалата част от сумата е осигурена от собствени средства на болницата, обяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов.

Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената по рода си като капацитет и възможности диагностично-лечебна структура за осигуряване на интензивно лечение в Южен Централен район при спешни и други тежки остри състояния. КАИЛ разполага с 22 специализирани легла за интензивно лечение, но материално-техническата й база беше изключително остаряла и не отговаряше на съвременните изисквания за технология и оборудване в областта на интензивното лечение и спешната реанимация.

Извършеното цялостно обновяване значително подобри условията за провеждане на лечебния процес и в частност на т. нар. персонализирана медицина, обясни д-р Костадин Чифлигаров от КАИЛ на УМБАЛ „Свети Георги“. В момента условията в КАИЛ не се различават от тези в най-модерните интензивни клиники и отделения по света, стана ясно днес по време на посещението на премиера Борисов.

С пребазирането, болничните структури по нервни болести, КАИЛ, образна диагностика, неврохирургия и инвазивна кардиология получиха възможности за ефективно взаимодействие, а Клиниката по нервни болести – възможност за бърза комуникация със Спешно отделение. Новите условия са предпоставка в близко бъдеще да се създаде Високотехнологичен мозъчносъдов център, единствен не само за Пловдив, но и за целия Южен Централен район. В момента подобни действащи центрове има в София и Варна.

Tags: , ,

Comments are closed.