На вниманието на продуцентите на “България от край до край”: Отбелязване 120-годишнината от рождението на професор Константин Чилов. Създаване на филм за подвига на доктор Стефан Черкезов

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На 30 юни в с. Славейно, Смолянско, обявено за Свещено място на българската медицина, в единствената Къща-музей на лекар в България – на чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955), ще отбележим 120-годишнината от рождението му (в рамките на традиционните ежегодни, вече 21-ви, Чилови дни, посветени на живота и делото му. Проф. Чилов е, без съмнение, най-видният наш клиницист-енциклопедист, автор на над 250 научни труда по всички области на вътрешната медицина – кардиология, пулмология, гастроентерология, ендокринология, хематология; създател е на българската клинична лаборатория. 

Едва ли бихте могли да останете равнодушни към подвига на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и единствен от тях почива от тежките си изгаряния. В негова чест през 2005 г. създадохме Деня на Спасението, който бе официализиран от МС (Решение 1039/20 декември 2012); така България стана вероятно единствената страна в света, която почита своите сънародници, загинали при спасяване. Издирилш сме имената на над 130 лекари (50 от тях – хирурзи) и м. с., починали по време на работа – вследствие преизтощение или заразени от своите пациенти.

Почитта към д-р Черкезов и останалите наши герои се изразява в 1-минутно мълчание точно в 12 ч. на 15 август пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (градинката пред ВМА), с участието на гвардейския оркестър на МО.

Т. г. ще се навършат 55 години от подвига на колегата Черкезов.

Дали Вие, като успешни и доказани създатели на документални родолюбиви продукции, не бихте могла да направите малък документален филм за него, който би могъл да бъде представен не само пред нашата общественост, но и в Европейския съвет, за да бъде подчертано човеколюбието на българите?

Бъдете здрави!

Tags: ,

Comments are closed.