ИАМО – тотално сбъркан модел

Помним как навремето председателят на БЛС д-р Божидар Нанев яростно се противопоставяше на създаването на орган към МЗ, контролиращ лекарите: било обидно за тях, те си имали свои собствени контролни и етични комисии. По ирония на съдбата, само месец по-късно, варненският хирург бе назначен за министър. И само след още месец именно той – довчерашният заклет противник на Изпълнителната агенция “Медицински одит” – я създаде…

Това е политиката – абсолютно копие на най-древната професия…

Няма лошо да има контролен орган, който да брани правата на пациентите (но и на лекарите!). Сбърканото в модела ѝ е, че – както правилно отбеляза д-р Дечо Дечев в интервю по БНР/19 юни – ИАМО е пряко подчинена на здравния министър; т. е. на своя принципал, който еднолично може да уволнява и назначава директора ѝ. Тогава – как той и неговите подчинени ще могат смело и безпристрастно да проверяват държавни болници?

“Здравният модел е исконно сгрешен!”, вече цитирахме другия участник в разговора – д-р Хасърджиев. Сгрешен е и при създаването на ИАМО.

Тогава – кому е нужно съществуването ѝ, след като и занапред ще може своеволно (често, както е известно на всички нас – и поръчково), да прилага своите контролни задължения, на които, при досегашното положение, вече трудно ще ѝ се вярва?

Tags: , ,

Comments are closed.