Ново ръководство – нови надежди

Предлагаме му договор за сътрудничество с Национален Алианс “Живот за България” и неговия орган в. “Български лекар”

Над 360 делегати на Събора в Равда гласуваха и приеха най-доброто решение: новият председател на 108-годишната организация е д-р Цветан Райчинов; неговото зам.-председателско място се заема от д-р Георги Ставракев. Наред с другия досегашен зам.-председател д-р Стефан Константинов и главния секретар д-р Димитър Ленков, се оформи едно наистина радикално настроено ръководство. (Нещо много любопитно: и четиримата са акушер-гинеколози!!)

БЛС наистина се нуждае от родилна помощ. Приветстваме намеренията на новия председател за преобразуването му в камара – старо наше предложение от над 10 години, заради което си имахме куп неприятности от по-предишния авторитарен ръководител. Припомняме му идеята си за 4-те “етажа” на тази Камара, която неведнъж сме изнасяли във в. “Български лекар”: ОПЛ; доболнична помощ; болнична помощ; профилактика и администрация. Над всички тях трябва да стои Централното ръководство, което да се състои от квотното им представителство. Просто и ясно.

Позволяваме си да припомним на новото съсловно ръководство съветите на нашия патрон св. Иван Рилски Чудотворец:
“Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: “Онзи, който иска да бъде по-голям сред вас, нека б ъде слуга на всички.” Избирайте си наставници и си поставяйте началници, които Бог ви покаже, сиреч мъже, засвидетелствани от всички в духовните деяния и превъзхождащи всички по разум и духовно разсъждение и годни да пасат добре и Богоугодно повереното им стадо по ливадите на благочестието и на животворните заповеди Христови.”

Първото за 20 години присъствие на финансов министър (при това – ресорен за здравеопазването в Кабинета) на наш Събор доказа, че всички държавни ръководители трябва да се съобразяват с най-стойностната част от обществото. Разбитият ни от предишните двама председатели Игнатов и Кехайов авторитет трябва да бъде възстановен с решителни, но и дипломатически стъпки. “Времето е близко. Кураж и постоянство!” – казваше Апостола.

С Наградата на БЛС “Лекар на годината” е удостоен д-р Алекси Деянов, скромният селски лекар на с. Арда, Смолянско. Преди 2 месеца го номинирахме за съвместния с БНР Приз “Човеколюбие” и се блазним от мисълта, че първи открихме този скромен свят (не се смущаваме да го определим така!) човек, който 3 пъти седмично ходи на хемодиализа в Смолян и без ден почивка продължава да се грижи за пациентите си – сам по-болен и от тях. (Радваме се, че това е мнението и на новия ни съсловен председател, който го е предложил за тази награда.) 

Ние нарочно не отидохме в Равда, макар че бяхме предложили датата на събора да съвпадне с Деня на българския лекар, което бе прието от УС преди месец. С удоволствие припомняме, че наше бе предложението и за Закона за допълнение на ЗСОЛЛДМ – който да даде право на здравния министър служебно да свиква Отчетно-изборен Събор, след като УС го е просрочил с 3 месеца (публикуван в бр. 9/2008 г. на в. “Български лекар”; стана факт благодарение усилията на депутата д-р Тодор Кумчев и съдействието на д-р Константин Тренчев). Преценихме, че не беше моментът точно сега да се натрапваме или да влияем с нещо някому.

Впрочем, най-важният проблем на нашето здравеопазване е не само във финансирането му (уви, пак същите мизерни 4,2% от БВП), а в лекарските кадри. (“Кадрите решават всичко”, казваше сатрапът Сталин.) Колегите масово напускат милата ни Родина, за да отидат в страните, където им предлагат и осигуряват 8-10-кратно по-високи заплати. С пълно право: отвратени и обезверени са от хаоса и суматохата в нашето здравеопазване, от обезценяването на труда и Изкуството си. Задържането на лекарите тук е съвместна работа на правителството (в частност – МЗ) и БЛС.    

Отново ще повдигнем пред новото ръководство на БЛС въпроса с кражбата и опошляването на един от интелектуалните ни продукти (“Чилови дни”) от РЛК – Смолян. Неотдавна неговата несменяема председателка, в съдружие със съпруга си (при това – използвайки служебното и партийното му положение на председател на Общинския съвет, без да му е гласуван и даден мандат от него!!) и бившия ни председател-търговец на мазут, са организирали поредния фарс с “Чилови дни”; това автоматично променя инициативата и замисъла ни от 1998 г. и ги прави не местно съсловно или дори партийно мероприятие, а частно семейно парти; какво е мнението по въпроса на БЛС и Общинския съвет – Смолян!?).

Ще предложим на УС на БЛС сключване на съответния договор с Национален Алианс “Живот за България” и в. “Български лекар” за окончателното изясняване и статута не само на “Чилови дни”, но и на Деня на българския лекар и други наши инициативи.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.