ЗА 14-ти път – Ден на спасението!

Най-големият ни съсловен герой д-р Стефан Черкезов е възпитаник на МФ – София.

Да си припомним чутовния му подвиг: в жежкия следобед на 15 август 1963 г., едва 26-годишен, той, бидейки по разпределение лекар на с. Стрелец, Великотърновско, спасява 47 души от пламналия автобус, с който се връща от служебна командировка в Горна Оряховица, и почива на другата сутрин от тежките си изгаряния. Оставя млада вдовица и момиченце-сираче на няколко месеца. И вълнуващ пример за лекарска и човешка жертвоготовност.

От 2005 г. започнахме да отбелязваме подвига му в деня на подвига му, 15 август, с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката на ВМА). Ритуалът се изпълнява вече в десетки ЛЗ в страната. А с държавническо Решение на МС № 1039/20. 12. 2012 г. (внесено от тогавашния здравен министър Десислава Атанасова) нашият Ден на Спасението бе официализиран. Така България стана единствената страна в ЕС, която почита своите сънародници, загинали при спасяване на хора.

Издирили сме имената на още около 130 колеги, починали по време на работа – предимно възпитаници на Софийския Медицински Факултет; над 50 от тях са хирурзи (в т. ч. 18 – от “Пирогов”), издъхнали от преизтощение и отговорност най-вече след извършени тежки нощни операции; десетки са починалите вследствие заразяване от болестите на свои пациенти; поне 20 – при катастрофи на път към тях.

Сигурно са хиляди колегите, които са се заразили от свои пациенти или са получили инфаркт, лекувайки ги, но са оцелели  – уви, вече инвалидизирани, с разрушено здраве.

Всичко това е доказателство, че медицинската професия е най-рискова за здравето и живота на хората, които я упражняват.

Каним гражданите на София, лекари и м. с., да присъстват на поредния, 14-ти ритуал пред ВМА по повод Деня на Спасението.

Бог да прости непрежалимия д-р Стефан Черкезов и всички колеги и българи с други професии, загинали при спасяване на хора!

Tags: , ,

Comments are closed.