Официализиране на Националния ден на спасението и учредяване на орден “Д-р Стефан Черкезов

На вниманието на Министър д-р Божидар НАНЕВ


Уважаеми г-н Министър,

Предали сме в Кабинета на Премиера Борисов предложение за официализиране на 15 август като Национален Ден на Спасението. Повод е подвигът на д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 40 души от пламнал автобус и умира на другия ден от тежките си изгаряния. От 2005 г. датата на подвига му се отбелязва от българските лекари като Ден на Спасението с 1-минутно мълчание точно в 12 ч пред входа на лечебните заведения.

Предложението е приподписано от:

Синдикалните лидери на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев и на КНСБ доц. Желязко Христов; Председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов; Председателя на Съюза на учените в България и на Нац. Алианс “Живот за България” чл.-кор. проф. Дамян Дамянов; Зам.-декана на Медицинския Факултет – София и председател на Съюза на оториноларинголозите проф. Кунчо Кунев; Националния консултант по хирургия и ръководител на Първа хирургическа клиника проф. Виолета Димитрова; Националния консултант по вътрешни болести проф. Константин Чернев; Националния консултант по образна диагностика доц. Васил Хаджидеков; Националния консултант по гръдна хирургия доц. Данаил Петров; Председателя на Съюза на българските научни дружества доц. Тодор Попов; Председателя на Ректорския съвет на висшите медицински училища проф. Григор Горчев; Ректора на Медицинския Университет – Варна проф. Анелия Клисарова; Националния консултант по очни болести акад. проф. Петя Василева; Експремиера на България Ренета Инджова.

Предложението ни е актуално и по повод скорошния трагичен инцидент в Охридското езеро. Известни са няколко македонски граждани, които са спасили десетки давещи се българи. Това лято българи извадиха от морето други наши сънародници. Родители на загинали деца дариха органите им за трансплантации.
 Точно сега е моментът предлаганият от нас празник – Денят на Спасението да бъде официализиран, а орден “Д-р Стефан Черкезов” – да бъде създаден и да бъде връчван на хора, спасявали други хора.

 Това несъмнено ще бъде безпрецедентен жест и убедителен признак за високата духовност на българския народ и държава и ще издигне авторитета ни.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.