Четирима пълни отличници влязоха в МУ-Пловдив

Висок е успехът, който са постигнали кандидат-студентите след изпитите по биология и химия тази година, отчитат от Медицински университет-Пловдив. Пет човека са се борили за едно място в най-желаните специалности „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация”.

 „Досега с максимален бал от 36 точки сме имали един или двама кандидати на кампания, а тази година имаме четири човека, които приемаме с максимален бал от 36 точки”, обяви заместник-ректорът по „Учебна дейност” проф. д-р Мария Куклева.

Максималният бал се получава, когато кандидатът има пълни шестици от изпитите по биология и химия, които се удвояват и има отлични оценки в дипломата по двата предмета.

Тази година относителният дял на двойките е 18% по биология и 22% по химия. Това са по-ниски проценти от миналата година. Една трета от кандидат-студентите имат успех над много добър 4,50 по биология и около 40% от кандидат-студентите имат над много добър 4,50 по химия, което е изключителна успеваемост на студентите при положение, че имаме 1600 кандидати за магистърските специалности, казаха още от МУ-Пловдив.

Минималният бал, с който са приети момичета и момчета в „Медицина” е над 30. Малко по-нисък е бала за „Дентална медицина” и „Фармация”.

„Можем да кажем, че това за нас е една изключително успешна кампания, показаха го резултатите от приемните изпити. На този етап подбрахме най-добре представилите се от всички положили успешно приемните изпити”, заяви още проф. Куклева.

Данните показват, че интересът към университета е трайно висок, но тази година е още по-висок. Кандидат-студентите са с 350 повече в сравнение с миналата година.

Tags: ,

Comments are closed.