“Сребролюбието човешко е коренът на всички злини!”

Това казва в Завещанието си до монасите от Рилския манастир неговият основател и най-велик български светец и изключителен небесен покровител на нашия народ св. Иван Рилски Чудотворец (ок. 876, с. Скрино – 18 август 946), датата на чието канонизиране – 19 октомври предложихме на УС на БЛС през 1994 г. да обяви за професионално-съсловен празник.

Там четем интересни редове, които си позволяваме да цитираме и отправим към ръководителите на БЛС като повод за размисли:

“И, преди всичко, завещавам ви да пазите святата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Не се откланявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път. Пазете се грижливо от светски увлечения и винаги помнете заради що сте излезли от света и заради що презряхте света и светските неща.

А най-много се пазете от сребролюбивата змия, защото сребролюбието е корен на всички злини, според апостола, който го нарича второ идолослужение. Нито пък се стремете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях, като оставяте Небесния цар, Комуто се записахте да бъдете войни.”

Защото ръководителите на Съсловието (което, образно казано, се явява техният Цар!) би трябвало да служат единствено нему, а не – на Мамона и задграничните екскурзии, които той щедро им обещава и фактически си ги напазарува на едро, вкупом.

Не можем да приемем, че ръководител на съсловна организация, която и да е тя, би си позволил еднолично – и то, без да докладва на Управителния й съвет и да иска разрешението и санкцията му! – да стане член на борда на някаква частна фирма; това автоматично означава купуването му от нея; реципрочно – на самата тази организация; сиреч – откровеното й приватизиране. Не е луд, който изяжда зелника…

Излиза, че още в началото на новия управителски мандат най-безотговорно, с лека ръка, сме станали фактически придатък на някаква частна фирма, и то – собственост на един разобличен доказан агент на ДС.

А знаете какво става, ако подадеш пръстче на някой алчен субект. Да припомним ли друга нашенска мъдрост: ще ти налапа цялата ръка, пък и самия тебе…

И, също: ако го пуснеш под одъра, той ще се качи на одъра. Тихомълком. В стила на ДС-агентите.

И за какво тогава ручахме жабите да въвеждаме в Устава забрана за тях да бъдат избирани в ръководните съсловни органи?

Защо тя да не е пълна: т. е. да се отнася и за назначаване на трудови и граждански договори! Така поне ще станем единствената организация в България, въвела пълна лустрация.

Tags: ,

Comments are closed.