Проф. д-р Васил Василев на 90 години

90 годишнa възраст навърши Видният представител на българската анатомична школа професор д-р Васил Василев, дмн.

Той е роден на 15. август 1928 година в София. Завършва  с отличие  Медицинския Факултет и през 1953 година постъпва като асистент в Катедрата по Анатомия. Спезиализира в Анатомичния институт на университета във Вюрцбург и защитава кандидатска и докторска дисертация. Придобива клинична специалност Ортопедия и травматология и преминава през всички степени на академичната стълба – асистент, доцент, професор, ръководител на катедра. Повече от 40 години има интензивна учебна и изследователска  дейност и е автор на повече от 400  /426/ публикации  и доклади в чужди и наши списания и конгреси, както и на учебници и учебни помагала по анатомия.

Основните му научни постижения са в областа на гръбначния стълб, ставите, скелетните мускули и серозните обвивки. С помощта на проведените от него електронно-микроскопски и хистохимични изследвания са получени нови данни относно развитието на възрастовите и травматични промени  на междупрешленовите дискове, синовиалната мембрана, ставния хрущял, мускулно-сухожилните свързвания и  перитонеума.

През 2001 година той  е избран за ректор на Висшия медицински институт  и провежда реформата в Медицинската академия, превръщайки я в съвременен медицивски университет.

Дълги години професор Василев е е председател на Българското анатомично дружество.

През 2001 година е избран за Почетен член на най-голямото европейско анатомично дружество “Anatomische Gesellschaft” – втори българин след професор Димитър Каданов. Почетен член е на Чехословашкото анатомично дружество и Българското антропологично дружество. Носител е на почетни медали за заслуги към Медицинския университет и Медицинския факултет в София.

Професор Василев оглавява многолюдно семейство с

шест правнука, и четири лекари: съпруга Маргарита – вирусолог, дъщеря Катерина – хирург на ръката и син Иван – oртопед, специалист по артроскопска хирургия.

Tags: 

Comments are closed.