Изнудване чрез смърт

Научихме от “Хоризонт” /който усърдно следеше и отразяваше гладната стачка на един босяк/, че я е прекратил, защото едно от исканията му – оставката на транспортния министър – било изпълнено. Няма значение, че той я подаде поради друга причина. Човечецът най-после се е почувствал национално значим и удовлУтворен /както се изразяваше незабравимият Тато/.

От Радиото изхълцаха във възторг и побързаха да обявят нашата гладна стачка за световен рекорд – продължила е цели 81 дни! Щото някакъв там ирлански пандизчия гладувал 60 и умрял. Да, ама там си затворен и всеки може да се убеди, че наистина не приемаш храна. Да не слагаш залък в устата си цели 81 дни и да я караш само на гола вода, е биологично и физиологично невъзможно. Но явно някои хора – вероятно защото ходят без чорапи и обувки – имат друга обмяна на веществата.

Жалко за сензацията, защото не можа да стане световна: към оцелелия нов диетолог не се втурнаха запъхтяни репортери от водещите агенции. А трябваше!

Всяка година по света се самоубиват около 1 млн души. За България цифрата варира между 750 и 1100.

В почти половината от тези тъжни случаи причините са предимно аморозни /от любовен характер/: узната изневяра в напреднала възраст, несподелени чувства и отхвърляне – в пубертетската. Когато човек първо убие близък, а после – себе си, самоубийството се нарича разширено. Мъжете, т. нар. “силен пол”  се самоубиват 2,5 пъти по-често от жените. Те пък правят 3 пъти по-често мними опити. Най-честият: гълтат шепичка някакви таблетки и звънят в “Спешна помощ”…

Това се нарича “суицидален шантаж” – т. е. чрез мним опит за самоубийство да се опиташ да извлечеш някаква полза за себе си, понякога – дори и за обществото. Класически е примерът с 8-те активисти на ИРА, които починаха от действителна гладна стачка, целяща да бъдат обявени не за криминални, а за политически, макар присъдите им да бяха следствие на ицвършени от тях кървави атентати. В края на краищата “Желязната лейди” отстъпи, което беше грешка: престъпната ИРА получи самочувствие и засили дейността си.

Легендарна е и гладната стачка на Махатма Ганди, пледиращ за независимост на Индия.

У нас с насмешка се споменават 3-те поредни “гладни стачки” на Едвин Сугарев. Е, човекът успя: пратиха го да прилага диетата си в Ниш, консул на страната ни. По време на последната /дали е последна, кой да ти каже?/ от тях още по-смешни опити за изнудване направиха други 2-3 одеозни фигури.

Безспорно, изнудването не е политически прийом, особено пък – чрез заплахи за самоубийство /каквото, безспорно, е гладната стачка/.

И когато вече мислехме, че с тези представления в България е приключено, ето го на сцената изплува един бос човек. То не бяха водевили пред НС, не бяха чудеса. Извървяха се де що има “държавници” да го посещават у дома – председателката на НС, омбудсманката /дали съм пропуснал някой?/, журналисти. И никой не посмя да попита в брадясалото неумито лице този поборник: не му ли е неудобно, че разиграва скечове?

Изминаха повече от 2 месеца от обявяването на този суицидален шантаж, но резултат не виждаме. Слава, Богу, необутият си е жив и здрав, макар по всички правила на биологията тялото му да се е предало. Не му пожелаваме да му се случи нищо лошо, но ако наистина гладува, досега да е влязъл в учебниците по физиология.

Или, по-подходящо – по психиатрия.

Comments are closed.