Директорите на РЗОК – персонално орговорни

“Директорите на РЗОК ще бъдат освобождавани, ако не се справят с управлението на бюджетите. Така ще носят персонална отговорност.

Близо 40% от пациентите в страната идват да се лекуват в София, а разходите им за лечение се покриват от Столичната ЗОК. Трябва тя да си прихваща парите от съответната извънстолична каса, от чийто район е пациентът; така парите реално да го следват.”

 

Д-р Дечо Дечев, в. “Труд”/10 август

 

Обсъждане. Съвършено правилни намерения. Директорите на повечето РЗОК в страната се мислят за недосегаеми и несменяеми. Нека най-сетне проявят съответната отговорност.

Неограниченият достъп на пациентите до всяко едно ЛЗ в страната е принципно: иначе се връща моделът “Семашко” по отношение строгата териториалност. Навремето, като лекар в Първо вътрешно отделение на Ямболската Окръжна болница, ни правеше силно впечатление как пациенти с тривиална болест, прим. пневмония, биваха разпределени между нас и съседното Второ вътрешно отделение в зависимост от адресната регистрация, независимо желанията им. Действително, “пациентът винаги има право”, в случая – нека си избира което иска ЛЗ, след като вярва на неговите лекари, но нека районната му каса покрива парите за лечението му.

Comments are closed.