Професор Чавдар Славов – с орден “Стара планина”

Сред малцината удостоени с най-високо отличие на България лекари се нареди и чл.-кор. проф. Чавдар Славов. Известният наш уролог, автор на над 320 научни публикации, вкл. учебници и монографии, за първи път внедрил у нас редица нови оперативни методи, създател и на рационализации и изобретения, най-после получи своята “Стара планина”.

Той бе предлаган за нея още на президента-недоразумение Плевнелиев, който категорично отказа да му го връчи под страховития претекст, че бил зам.-министър в правителството на Орешарски; едва ли не – “враг на народа”… Това деление на “наши” и “чужди” е абсолютно недопустимо във всички сфери на обществения и стопански живот, да не говорим за медицината, чийто цвят винаги е бил единствено белият, но за равноотдалечения от всички партии български президент то не е валидно.

Тогава в. “Български лекар” публикува обръщение към въпросния т. нар. “държавен глава” с категоричното настояване да промени срамното си решение (кое ли у този случайник в българската политика не беше срамно; всъщност, вижте и сегашните му неспирни обиколки по телевизиите в ролята ва влюбен пубертет; неизживяна младост, може би?); заведохме го като документ и в деловодството, както си му е редът, но – ще се учудите ли? – не получихме отговор (сигурно – защото не сме от “умните и красивите”).

Както и да е. “Всекиму – своето!”, е казал Левски.

Честито на проф. Чавдар Славов!

Tags: ,

Comments are closed.