УМБАЛ „Свети Георги” от 2 месеца с положителен финансов баланс

Прекратена е практиката за презапасяване с лекарства и консумативи, без това да се отрази на качеството на медицинската помощ.

Положителен баланс на финансовите резултати за последните 2 месеца – август и септември, отчете Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив. Това сочи предварителната информация за приходите и разходите на дружеството, преди окончателното обработване счетоводните документи и облагане с данъци за деветмесечието на 2009 г.

Полученият резултат е следствие на прилаганата Антикризисна програма на УМБАЛ „Свети Георги” от новото ръководство на здравното заведение.

Справката за шестмесечието показва, че натрупаните в миналото краткосрочни задължения на болницата са в размер на 35 640 хил. лв., от които 9 528 хил. лв. – просрочени. Най-голяма част от тях са към доставчици на медикаменти и медицински консумативи.
Тенденцията за развитие на най-голямата болница в България показва, че от началото на 2010 г. ще започне да се изпълнява успешно и следващия етап от оздравителната й програма – увеличаване на приходите и на пазарния дял до 8% от извършваните в страната медицински услуги, казаха от ръководството. Според доц. д-р Хаджиев това ще стане чрез оптимизиране работата във всички 45 клиники и звена – привличане на допълнителен брой пациенти и въвеждане на строга отчетност на направените разходи при тяхното лечение.

Tags: 

Comments are closed.