29 години от 10 ноември: Заблудата

Случаят с Агенцията за българите в чужбина, чиито ръководители – държавни служители, на наша издръжка! – са продавали удостоверения за български произход на всякакви типове, вкл. престъпници, срещу 5-10 000 евро, би трябвало да разтресе Кабинета.

Това е истински повод за моментална оставка. Наяве излезе факт, който се знае от всички и който наблюдаваме вече 30 години: държавата е прогнила от корупция от горе до долу. “Парица йе царица”, казваше сърбинът Неделкович на Алеко в гениалния му пътепис “До Чикаго и назад”; “Со пари можеш купи свакога, даже и президента”. Излъгал ли е?

Купуват се дипломи за образование, шофьорски книжки, любов, медицински грижи, избиратели, че и цели изборни комисии. Цялата ни държава се крепи на фалшификат и покупко-продажби. Едно време се говореше за връзки, днес те нямат никакво значение – решаващ е рушветът.

Преди години сутеренният апартамент на кооперацията ни бе даден под наем на някакъв “Клуб на момичетата”. Ясно е за какви момичета става въпрос… Посред нощ са ни събуждали техни клиенти, натиснали по погрешка нашия звънец. Ходих да се жалвам в РПУ. На другия ден дойдоха двама млади наперени техни инспектори. Видях ги как влизаха в “Клуба”: с чашки кафе и бутилка водка… /Странна практика: идваш да проверяваш някого и му носиш напитки да го почерпиш?!/ Забавиха се там около час и си излязоха росни-росни и освежени…

Естествено, функционирането на Клуба и момичетата му продължи, докато внезапно, по необясними причини, изчезнаха някъде. Да са ни живи и здрави, пожелавам им попътен вятър, който да им духа… Но горчивият привкус остана.

Така и не можем да се справим с разпространението на наркотиците в училищата. Толкова ли няма сили родната полиция, която ни пазела, както пее Веско Маринов, да излови всичките тези нещастни наркодилъри, които безпрепятствено се добират до най-святото ни – децата и внуците ни! – за да ги зарибяват, тровят и унищожават? Нали въпросната пазителка е на наша издръжка, ние ѝ осигуряваме заплатите. Причината за бездействието ѝ пак е от ясна по-ясна: онези изроди, които си продават зловещата смъртоносна стока, им “кихат” съответния процент.

После се чудим защо хората изпитват носталгия по Татово време. Защото тогава милицията арестуваше и биеше смутителите на обществения ред, прокуратурата им повдигаше съответните обвинения, а съдиите спазваха и прилагаха законите.

Днес общовалидният закон в стопяващата се и изчезваща от картата на света Република България е един-единствен; той стои и над Конституцията, плъпнал е във всички държавни органи, заразил е огромна част от държавните ни чиновници. Наречете го корупция, подкуп, рушвет, “кихане”, бонуси, нерегламентирано заплащане.

А може би е време да бъде регламентирано, за да се знае и спазва: за тази и тази услуга – толкова и толкова лева или евро; може и в натура, както ставаше в Клуба на момичетата…

То пък вече можеш ли да направиш разлика кой е момче и кое – момиче?

Comments are closed.