Минало бъдеще време

Знаем, че приказките за деца са в минало време.

Затова пък – за възрастни са в бъдеще.

“Ще влезем в комунизЪма през 1980 година!”, бодро обещаваше другарят Живков на Осмия конгрес на БКП, който се проведе през 1962 г. Тогава – “ще има такъв живот, че само си викам – дано, дано, дано…”: от всекиго според възможностите, всекиму – според потребностите. Пържоли и кебапчета – на корем.

Дойде 1980, дойде и замина, а от комунизЪма на Тато – ни вест, ни кост.

Тогава пък се обади Световната здравна организация, която издигна друго глобално обещание: “Здраве за всички до 2000 година!”. Тогава нямало да има никакви болести. Те пък се увеличиха с още една; една – ама пък каква, смъртоносна: СПИН. Дойде и още една, свръхнова, още по-смъртоносна – Ебола. И обещанието бе забравено.

“Програма 20-20” бе любимата дъвка на президента-недоразумение Плевнелиев. Помните ли го – дето бе заявил на журналистите, че не става за политик, щото в миналия си живот бил ирландска пастирка. И когато бе избран, се похвали на пресконференцията, че е спечелил в честна борба, а Бат Бойко го чукна с пръст по челото и му заяви, че го дължи на неговата партия и ако бе посочил магаре, и него щяха да изберат. А новоизбраното магаре се спихна засрамено на стола си, вместо – ако бе мъж с достойнство, би трябвало да напусне залата.

Както и да е. Та въпросната грандиозна “Програма 20-20” обещаваше до 2020 г. да се возим в свръхскоростни влакове-стрела, с 300 километра в час. 300 се запази, но за закъсненията им в минути.

Сега група академици работят по “Проект 20-30”, зададен им все още неизвестно от кого. През 2030 г. ще имаме такъв живот, че само си викам… (по-нататък е известно какво си викам).

Когато стане 2029 г. ще правят “Програма 20-40”, през 2039 г. ще обявят “Програма 20-50” и така нататък; само дето тогава няма да има българи, които да помнят какво им е било обещавано.

 

И тогава дори няма да има кой да лъже внуците ни със своето минало бъдеще време, защото те ще са избягали от Родината ни зад девет страни в десета, а в нея ще пъплят чернокожи друговерци.

Боже, спаси България!

Tags: 

Comments are closed.