75 години II САГБАЛ “Шейново” докоснали изгрева

Символът на акушеро-гинекологичната помощ в България – всеизвестната Втора Специализирана АГ-болница “Шейново” АД навърши цели 75 години (три-четвърти век!).

Днес тя е собственост на Столична община и е специализирана в превенция, профилактика и лечение на рискова бременност, стерилитет и онкологични заболявания на женската полова система и млечната жлеза. Разполага с над 200 легла, 5 отделения, диагностично-консултативен блок с параклиника, аптека и административно-стопански блок. В АГ-болница “Шейново” работят 64 лекари и 127 акушерки и лаборантки. През т. г. тук бе открит първият в страната специализиран кабинет за профилактика на рака на маточната шийка и кабинет за консултации по сексуално и репродуктивно здраве. Тук над 4000 бебета годишно проплакват в топлите ръце на лекарите и акушерките.

Болницата е база за обучение по АГ и неонатология и е акредитирана с най-високата оценка – “Отличен” от МЗ. Тя има изграден уеб-базиран телемедицински център за пренос на картина и звук в реално време от и до всяка точка на света.

Тук са работили такива светила на българската акушер-гинекология като професорите Любомир Яръков, Карл Огнянов и Божил Василев, доц. Любо Митев, д-р Боян Духовников, д-р Александър Конакчиев.

На всички колеги от АГ-болница “Шейново” и на нейния изпълнителен директор д-р Иван КОСТОВ – честит юбилей и за много години на персонала, който докосва Изгрева!

Tags: , ,

Comments are closed.