На вниманието на УС на БЛС: Продължаващата циганска агресия над медици

КОПИЕ: ЦКЛЕ

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Отново сме свидетели на недопустима циганска агресия над медици, изпълняващи служебните си задължения. Колегите от “Спешна помощ”-Горна Оряховица обмислят подаване на колективна оставка, след като фелдшерка е абсолютно безпричинно ударена по лицето с телефон от майка на дете, чиито документи е оформяла за транспортирането му до Велико Търново.

Това не е първата агресия, проявена тук от цигани; преди 2 години е малтретирана от тях и лекарка, след като вратата е била разбита. Знаем за десетки подобни случаи на нападнати медици, предимно от “Спешна помощ” в техните махали или в звената ѝ. Преди 7-8 години, след неколкократно настояване пред депутати, здравни министри и синдикати (подкрепено активно от д-р Цв. Райчинов), в НС бе прието моето предложение за допълнение към чл. 131, ал. 2 на НК, съгласно което нападателите, нанесли телесна повреда на медици, получават завишени наказания, както при магистрати, полицаи и пр. Въпреки това, повечето от ръководителите на ЛЗ не се възползват от него и предпочитат да премълчават тези случаи.

Предлагам: УС на БЛС и ЦКПЕ да излязат публично с остра съвместна декларация против продължаващата циганска агресия над колегите, както и да призоват директорите на ЛЗ, чиито служители са били обект на нападения, незабавно да предават извършителите им на прокуратурата.

Tags: ,

Comments are closed.