Биполярна депресия – диагноза и лечение

Souery, D. Bipolar depression: diagnosis and treatment

Биполярното афективно разстройство (Bipolar Affective Disorder – BPAD) е дълготрайно заболяване, което изисква промяна на лечебните подходи през различните си фази и при различна клинична картина. BPAD е заболяване със значителна степен на морбидност, тъй като пациентите през по-голяма част от времето са сериозно болни и имат все по-къси периоди на подобрение в сравнение с болните от други афективни разстройства. Следователно първостепенна цел при терапията на BPAD е да се лекува както острата фаза, така и да се профилактира възвръщането ù.

Лечението е необходимо за острата мания, за острата депресия, а също и за рецидивите на тези състояния. Съществува съгласие между психиатрите, че лечението на депресивните епизоди представлява най-голямата трудност. Това заключение се подкрепя от виртуалната липса в Европа на медикаменти, които да са получили регулаторно одобрение за приложение при биполярна депресия, а и от липсата на предиктори за лечебния резултат.

Различията между BPAD и униполярната депресия се изучават от години, но данните са противоречиви. Често BPAD е погрешно диагностицирана като униполярна депресия, когато наблюденията върху симптоматиката не са задълбочени. Съществува спешна необходимост от идентифицирането на клинични, генетични и психо-социални маркери за лечебните резултати при BPAD. Новите открития трябва да бъдат дискутирани в светлината на тяхната практическа приложимост.

Tags: 

Comments are closed.