Академик Дамян Дамянов: Спрете търговията със здравето!

Както е известно, УС на БЛС прие нашето предложение да обяви хурарга акад. Дамян Дамянов за “Лекар на годината”/2018 поради неизчерпаемата му диагностично-лечебна, научна и издателска дейност (под негово редакторство излязоха 19 тома по хирургия!).

Това бе поводът Програма “Хоризонт” да го покани на интервю в най-слушаното си предаване “Неделя 150”. Ето част от споделеното:

“Много приказваме за младите хора, но почти не ги питаме как животът им да стане по-хубав.

Лекарите имат доста изразено “его”. Получавал съм доста награди, но именно тази ми е най-скъпата – защото ми е дадена от съсловието.

Всеки има мнение относно здравеопазването, но почти никой от властимащите не го чува. Решенията се вземат от политици, но резултатите са лоши. Чест прави на МЗ, че отваря обществени дискусии – но дали ги чуват?

Гражданското общество т. г. се прояви като сила, като институция. Но какви протести правят гърците, испанците, французите!… Прекрасно впечатление ми правят нашите протестиращи – особено млади хора: ученици, студенти. Това притеснява политиците.

Майките победиха с упоритостта си; нямаше как да ги заобиколиш.

По отношение здравната ни система има два изключително важни въпроса: махнете търговския елемент от медицината – той изведе комесрионалното напред! Дейността на лекаря трябва да се измерва не с броя на клиничните пътеки, които е изпълнил, а колко пациента е излекувал. Вторият въпрос е профилактиката: не да лекуваме болестите, а да ги предотвратяваме, да не позволяваме хората да се разболяват (как да се хранят, да не замърсяват въздуха, да не употребяват наркотици, да спортуват и пр.).

В България функционират 346 болници; в Сърбия са само 60! Наблъскали сме болниците предимно в 7-8 града, а университетските вече са към 40.

Караме новозавършилите лекари да специализират чрез заплащане, и то – задължително в университетски болници. Но има и друга стойностни – областни. Не бива да плащат за специализация; трябва да посещават научни конференции; всичко това са средства от джоба им! В Германия, в Англия ги посрещат радушно; дават им жилище, 2500 евро заплата плюс 1500 евро добавка. Каква е съпоставката с България? Всяко нощно дежурство там им се плаща по 150-200 евро; у нас е стотинки…

Всяка година парите за здравеопазването у нас се увеличават. Но повече пари – не означава по-добро здравеопазване! Частните болници съставляват 38% от всичките; в останалите страни са 7-8%. Не мога да приема неолибералната теория че болниците щели да се конкурират; а защо тогава частни болници фалирали и с дългове няма? Имаме 35-36 центрове за инвазивна кардиология, когато ни трябват не повече от 6-7.

Хуманната медицина се изроди в търговска!”

 

(Бел. а. Акад. Дамянов е член на Редколегията на в. “Български лекар” и активен участник във всички наши начинания, за което сме му благодарни. Ние винаги сме отстоявали принципите, които той изказа и пред Националното радио. Дали обаче те ще бъдат приети от властимащите, е въпрос на далечното бъдеще…)

Tags: , ,

Comments are closed.