Питане до Събора в Равда/11 май 2019 г.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Най-бележитите древногръцки и римски философи са проповядвали, че “Всичко започва от морала” и той е в основата на всяка обществена и политическа дейност!

Макар че днешното време, в което живеем, е предимно меркантилно и бездуховно, смятаме, че лекарското съсловие трябва да продължава да бъде най-интелигентното, моралното и колегиалното.

Ето защо ви задаваме питане:

 

# Намирате ли за морално и финансово обосновано и приемливо възнаграждението на основното ръководство на БЛС – председател, зам.-председатели и гл. секретар, (определено от Събор/2009 г.) – съответно 10, 8 и 7 минимални работни заплати, което многократно превишава средните лекарски заплати в страната; още повече, че това е всъщност възнаграждение не по основен трудов, а като граждански договор, тъй като никой от тези колеги не работи на пълен работен ден? Начисляват ли се върху тези възнаграждения клас за прослужено време и получават ли се ежемесечни талони за храна в размер на 60 лв?

Предлагаме Съборът да коригира тези възнаграждения, като ги намали трикратно. Изпълнението на ръководни функции в БЛС е въпрос преди всичко на съсловна и човешка чест и на висок престиж и морал.

 

# Намирате ли за необходимо назначаването на две пиарки в Централата и какви са техните заплати, защото се говори за по две хиляди лв – колкото три средни лекарски заплати?

 

# На какви основания и с каква полза за БЛС бившият му председател д-р Андрей Кехайов е назначен за координатор по международната му дейност, след като не говори нито един чужд език и отдавна е разобличен като член на репресивните органи (Агент Жеко от ДС), което, съгласно Устава, го лишава от правото да бъде избиран на ръководна длъжност, а в случая той е заобиколен, като въпросното лице просто е назначено без конкурс? Изпълнено ли е Решението на УС на БЛС от м. октомври 2018 г. д-р Кехайов да бъде освободен от длъжност?

 

(Това Питане е предоставено за приемане и приподписване от членовете на КК и ЦКПЕ, както и от РЛК в страната, за да бъде зададено на предстоящия Събор в Равда.)                                       С уважение:

Д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. “Български лекар”, носител на Почетен знак – златен на БЛС, създател на Деня на българския лекар, Чилови дни и Деня на Спасението, член на ЦКПЕ

Comments are closed.