Прочетено

“Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и следва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцата ни.”

“Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат България. С руснаците няма да воювам, защото са ни братя, но ако братята решат да ни забият нож в гърба, няма да забравя, че съм българин.”

“Слушайте добре: извънказармените си идеи ще насипете с един вагон нафталин. Не искам в моята рота да се говори за разни Хитлер, Сталин, Чърчил, Рузвелт, Мусолини. Вие сте преди всичко български войници и нашата единствена идея трябва да бъде България.”

“Да, ние сме били и сега сме в Европа най-мъченическият, най-страдалческият народ. Българският народ би следвало наистина вече да си каже, че на този свят има само страдания и че едничкото нещо, към което би си струвало да се стреми човек, е да се освободи от страданията. Но българският народ има неудържима воля за живот, защото българинът е роден да живее свободно, да се радва на живота и да твори. Но по пътя си ние срещнахме силни неприятели в лицето на най-напредналите по култура и цивилизация народи, които ето вече как два-три пъти ни връщат назад. За дълго ли?”

“На Отечеството трябва да се служи с чиста любов, самоотвержено и всеотдайно, до последни сили!”

К-н Димитър Списаревски

Comments are closed.