Референтното ценообразуване на новите лекарства вече е бариера пред достъпа на пациентите: За всяка терапия трябва да се изследва ефективността

Референтното ценообразуване на новите лекарства вече е по-скоро сериозна бариера, отколкото регулаторен механизъм в лекарствената политика. Това каза проф. Тони Веков от Медицинския университет – Плевен, на конференцията «Достъп до лекарствена терапия – възможности и предизвикателства», която бе проведена от в. «Капитал» в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), Българския фармацевтичен съюз (БФС) и Health PR в София днес.

Проф. Веков очерта 8 регулаторни пречки пред достъпа до нови лекарства и допълни, че 1500 търговски марки са изтеглени от България, откакто се прилага референтното ценообразуване. Причината е, че по този метод се стига до такова понижение на цените, с които кандидатстващите лекарства да бъдат разрешени за реимбурсиране от здравната каса, че се губи икономическата логика. Външното референтно ценообразуване да се премахне, като се въведе оценка на здравните технологии плюс споразумение за споделяне на риска и задължително проследяване на здравния резултат, предложи проф. Веков.

Фармацията е нарицателно за иновация – в топ 30 на водещите иновативни компании в света половината са фармацевтични, каза Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM. Българските пациенти обаче получават достъп до иновативни терапии средно 547 дни след разрешението им за Европа от Европейската агенция по лекарствата при средно 417 дни за ЕС. С готвените в момента нови регулации от страна на здравното министерство достъпът може да се забави с още 400-500 дни, каза Денев. Така болните у нас ще получават ново лекарство с около 3 г. по-късно от останалите в ЕС. „Достъпът до нови терапии в България е ограничен, а предлаганите нормативни промени заедно ще създадат Бермудски триъгълник, от който трудно ще може да се излезе“, коментира Деян Денев.

Референтното ценообразуване е спестило над 25 млн. лв. на здравната каса за 2018 г., каза проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Съветът е разгледал близо 1000 подадени цени на лекарства за 1 г.

Същността на оценката на здравните технологии и готовността да бъде приложен този механизъм у нас бяха представени от д-р Славейко Джамбазов, управител на консултантската компания HTA. Той цитира данни, че през 2018 г. иновативната безинтерферонова терапия при хепатит С, която води до пълно излекуване в над 98% от случаите, е била предоставена на по-малко пациенти спрямо 2017 г. Причината е в липсата на диагностика, за която трябва да бъде въведен национален скрининг.

Comments are closed.