Най-болни сме в ЕС

България е на незавидното 57-мо място в световната класация на здравите нации, които се водят цивилизовани в ранглистата на американското издание Блумбърг за 2019 г. Страната ни е на последно място не само в ЕС и Балканите, но дори е изпреварена и от полугладна Куба със средна заплата 30 евро, от Уругвай, Ливан, Бахрейн, Оман. Класацията подрежда общо 169 икономики според фактори, които допринасят за общото здраве.

Индексът класира страните въз основа на показатели като: продължителност на живота, ниво на здравеопазване, като отнема точки за рискове като тютюнопушенето и затлъстяването. Вземат се предвид факторите на околната среда, вкл. достъп до чиста вода и канализация. България е на дъното по продължителност на живот в ЕС – при средна в ЕС от 81 години, у нас е 74,9. Испания се класира на първо място и се оказва най-здрава нация, като изпреварва Италия. Предвижда се до 20140 г. Испания да има най-високата продължителност на живота, почти 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария. Освен Испания и Италия, още 4 европейски страни са сред първите 10 в индекса: Исландия (3-то място), Швейцария (5-то) и Норвегия (9-то). В първата десетка са още Япония, Австралия, Сингапур и Израел. САЩ са чак на 35-то място (най-назад от най-развитите страни!). Русия е класирана на 95-то място.

 

В. “19 минути”/27 февруари

 

ДА ИМА ЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МАТУРА ПО МАТЕМАТИКА?

 

Някои бизнесмени настояват да се върне задължителната матура по математика. На страната трябвало инженери.

Окей, така е. Но защо – непременно задължително? Има деца с наклонност към музика, изкуство, медицина; за какво им е да се измъчват с тази наука, която няма да им е полезна в живота и бъдещата професия?

Крайно време е децата (които и без това са достатъчно натоварени от учебната програма!) да бъдат съответно насочвани към по-тесни профили, според желанията и развитието им. Всяко допълнително натоварване означава стрес с всичките му последствия в бъдещия им живот.

Стига сте измъчвали българските деца!

Не им ли стигат джендър-атаките?!

 

ххх

 

“Бойко Борисов престана да е човек от народа. Момчето от Банкя се изкачи по стълбата на Смирненски някъде високо, сега живее в розови облаци и хората станаха богати в очите му.

В България няма частна собственост. Няма я на село, където хората не могат да си опазят реколтата, добитъка и кокошките. Няма я на най-високите нива на бизнеса – него го краде директно държавата и свързани с нея олигарси. Няма израстване според заслугите, а според партийни, роднински и прочее неестествени за дясното демократично общество процеси.”

 

Радан Кънев

 

Обсъждане. Надали тези процеси са “неестествени” за т. нар. “дясно демократично”… Наблюдавали сме ги в последните 30 години – толкова двулични и злощастни за разграбената ни България.

 

“Със своите 450 млн жители и огромен индустриален и финансов потенциал ЕС се превърна в реална икономическа сила и главен конкурент на САЩ. Чуват се гласове за създаването на собствени въоръжени сили на ЕС. Американските стратези започват да изпитват страх, че американското водачество на НАТО ще стане излишно, а оттук – и водачеството на САЩ.

Тази политическа и икономическа конюнктура според анализаторите отключва сагата на гигантската миграция. Пущането на огромната мигрантска вълна ще залее Европа и страните от ЕС и ще блокира нейното икономическо развитие. Ето това е нужно на американските конкуренти, за да останат начело на най-богатите и силни страни по свето.

Всички процеси от възникването на миграционните вълни и тяхното направляване към Западна Европа дава основание на радеци наблюдатели да лансират идеята, че всичко е така добре подредено, щото дава основание да се мисли, че е плод на една втора световна конспирация.

Дали е така – бъдещето ще покаже.”

 

Проф. Григор Велев, председател на БАНИ

 

Ххх

 

Напоследък масово протестират лекари, сестри и акушерки, защото неуредиците в здравеопазването са уникални. Нека ги изредим:

# Недопустима конкуренция между държавните и частните болници;

# Лошо управление на НЗОК;

# Започна процес на последователно преднамерено фалиране на държавни и общински болници;

# Заплащането на медицинския персонал е най-ниското в ЕС. Това доведе до масовата му миграция в чужбина.

Един лекар без специалност у нас получава средно около 1000 лв; в Германия – 3500 евро (7000 лв);

Сестрите и акушерките България получават средно 650-700 лв; колежките им в Германия – 1600-2000 евро (приравнено на 3200 – 4000 лв).

Има ли нужда от обсъждане на тези данни?

 

ХХХ

 

На вниманието на Министър Кирил Ананиев

Уважаеми господин Министър,

 

Ще си позволя да Ви цитирам малка част от статията на д-р Любомир КРАНТЕВ “Нашата позиция за реформата в здравеопазването”, публикувана във в. “Целокупна България”, бр. 2/2017 г. Макар че оттогава са изминали 2 години, тя продължава да звучи актуално:

 

“Докторите от лечители станаха търговци, а болниците – от лечебни заведения – търговски дружества. Смениха болния човек с пациент по клинична пътека, като изкуствено разделиха болестите му и ги остойностиха по тези клинични пътеки, за да може да върви търговията с болестите и здравето. Въведоха т. нар. лимити – т. е. бюджети на болниците, което е по същество нито пазарен, нито социален механизъм, а чисто корупционен механизъм за разпределение на средствата. Появиха се огромен брой частни болници, собственост на мутро-олигарси, покровителствани от властимащите, които се обогатяваха чрез тях, източвайки Здравната каса. Тяхната поява умишлено не бе контролирана от МЗ.

Основната роля на здравната система е да служи на хората, за да ги лекува и оздравява. (И да ги предпазва от болести; допълнение на Т. Н.) Всъщност, след 1989 г. здравната система в България получава все повече и повече пари и в резултат на това хората стават все по-болни и недоволни. Това е, защото здравната система и медицинската колегия, която я олицетворява (с малки изключения) не са заинтересовани хората да са здрави, защото здравият човек не ходи на лекар и не носи доход! Колкото болните хора са повече и по-болни, толкова повече работа ще имат медиците и фармацевтите и толкова по-големи доходи ще получават. Затова крайната цел на здравната система в България е не да лекува болните, а да ги държи болни и да ги разболява повече, за да печели повече от тях.

 

Затова:

1. Здравната каса трябва да финансира само държавните и общински болници!

2. Заплатите на лекарите да се изравнят с депутатските, а на останалия медицински персонал да бъдат процент от тях.

3. Новозавършилите лекари, както и взелите специалност, да са задължени да работят 5 години в България.

4. Поддържането и издръжката на държавните болници (режийните, бел. Т. Н.) да стане задължение на държавата.

5. Да отпаднат клиничните пътеки.

6. Да се въведе електронна здравна книжка за всеки осигурен пациент.”

 

(Из предложенията на д-р Любомир Крантев за здравна реформа, публикувани във в. “Целокупна България”; със съкращения).

 

Обсъждане.

1. Тази постановка сме я предлагали от години наред; тя се прилага в цяла Западна Европа. Частните болници вземат пари за дейността си от съответните здравни фондове, с които са сключили договор, както и от съответната си хонорарна таблица.

2. Чудесно е заплатите на лекарите да бъдат големи; никой в България не е писол повече от мен по този въпрос. Уеднаквяването им обаче е много трудно за осъществяване. Защото лекарите са различни: едни извършват сложни и тежки операции, често – посред нощ, с риск за здравето и дори за живота си; други са просто чиновници с регламентирано спокойно работно време. Безспорно, всяка лекарска дейност е полезна за обществото – било тя терапевтична, оперативна, диагностична, профилактична, епидемиологична. Но уеднаквяването е неправилно и демотивиращо.

3. Абсолютно логично и справедливо предложение, но само спрямо дипломиралите се по държавна поръчка. Навремето всички новодипломирани подлежахме на задължително разпределение; в края на краищата не бяхме дали и стотинка за 6-годишното си обучение и държавата беше в правата си.

4. Разумно предложение, защото парите за ремонт на болничната сграда, поддръжката й, парното, електличеството, прането и пр. режийни се вземат от клиничните пътеки, които са предназначени за медикаментите, нужни за лечението, и за персонала. И тогава – какво, наистина, остава за него?!

5. КП изобщо не трябваше да бъдаг въвеждани; те бяха предложени от един зъболекар, в чиито ръце не е умирал нито един пациент, и – без никакви забележки или съпротива – приети от НС на БЛС на една конференция в Ямбол, през 2004 или 2005 г. Болният трябва да бъде лекуван, докогато е нужно и до пълното му излекуване или, ако то не е възможно – поне до подобрението му. Днес обаче обектът на лекарите не е единствено и само Пациентът (същността на лекарското Изкуство!), а покриването на възможно повече КП (за да влязат пари в болницата). Това е горчивата истина. Търговията отдавна влезе в свещения Храм на Медицината – и тя, Медицината, излезе от там.

6. Най-разумното предложение, което непременно трябваше да бъде въведено още преди 15-тина години. само че чрез тази електронна здравна книжка кражбите стават невъзможни…

 

Иначе – доста крайно ни се струва твърдението на колегата, че, едва ли не, лекарите се радвали да има повече болни хора… Впрочем, дали не е прав: абсолютно същото е твърдението и на Джонатан Суифт, автора на “Гъливер”.

Стигаме до важния извод за изключителното значение на профилактиката и предпазването; а то започва – колко пъти трябва да го повтаряме?! – от здравната промоция (просвета) или, наречена по-другояче – здравната култура.

Днес обаче в училищата нахлуват алкохолът, цигарите, наркотиците и… джендър-културата.

Кой ще ги спре?!

 

Ххх

 

“Васил Левски не е истински герой, той е раздут и напомпан от Иван Вазов. Само няколко години след Освобождението никой не е помнил Левски. Нито Бенковски и другите “балонджии” на националното освобождение. Точно в този момент Вазов решава, че е време да се създадат национални икони, нещо като народни супермени, пред които да се кланяме. Така се ражда “Епопея на забравените”. Вазов сам признава, че са забравени и той пише, за да ги рестартира като исторически субекти. Тъй като той е най-големият български писател тогава, от Епопеята се раждат легенди, на които се кланяме и до днес. Априлското въстание доказва колко бутафорен герой е Левски. Той е изкаран едва ли не титан на освободителното движение, който съборил Османската империя. Това е абсолютна историческа недомислица, а Вазов днес можеше да е сценарист на “Жената-чудо”. Истинският герой на България е не Левски, а далеч по-малко известният инж. Шевалас. Той е швейцарец и е строил пътища, железници и паркове. Ето, той е съградил България.

Днес това прави Бойко Борисов. Трябва да оценяваме какво постига и да го подкрепяме.”

 

Проф. Божидар Димитров

 

Обсъждане. Тези отвратителни откровения проф. Димитров е изказал през 2017 г. Явно, в края на живота си е бил обхванат от някаква патологична деменция.

“Съгласни сме – четем в коментара на в. “Целокупна България” по това скандално изказване, –  че образът на Левски е хиперболизиран за сметка на неговия учител и войвода Раковски. Но нали Априлското въстание предизвика свикването на Цариградската посланическа конференция през 1876 г., която очерта българското национално землища, включващо трите географски области Мизия, Тракия и Македония? Нали на базата на това землище граф. Игнатиев подписа предварителния мирен договор, който очерта Сан-Стефанска България? (Нали именно Априлското въстание, подготвено от най-великия син на България, предизвика Руско-турската Освободителна война?, бел. Т. Н.) А дали Борисов е по-велик от Левски, по този майтап нека си каже думата народът.”

 

 

 

ххх

 

След тебе злото идва като хрътка.

(Доброто е обществено понятие.)

Разтвориш ли ръцете за прегръдка,

ти вече си удобен за разпятие.

 

Добромир Тонев

 

Ххх

 

“В държава, в която корупцията е национална политика, прокуратурата е безсилна.”

Сотир Цацаров, гл. прокурор на България

 

ххх

“Народ, който разрешава да го управляват алчни и корумпирани бандити, не е жертва, а съучастник.”

 

Марк Твен

 

Ххх

“Калинките наводниха всички сфери на обществения живот.”

“В една зеленчукова градина най-вредна е тиквата – листата й са едри, растат навсякъде и покриват и задушават всичко под себе си; така остава само тя. Ако махнете тиквата, тогава ще има и чушки, и домати…”

Адв. Минчо Спасов, бивш депутат

 

ххх

Приятно е да бъдеш възмутен: едновременно чувстваш другите виновни и съзнаваш собственото си превъзходство.

 

Приятелството се измерва с искреността, която то може да понесе.

 

Забравяй! Забравяй! Забравяй! Иначе не можеш да съществуваш.

 

Всички писатели желаят да бъдат харесвани, само че за някои е важно и кой ги харесва.

 

В изкуството важат не намеренията на авторите, а постиженията им.

 

Нищо не изглежда по-остаряло от това, което е било ново вчера.

 

Мълчанието е най-трудното нещо и на сцената, и в живота.

 

Ако хората бяха съвършение, нямаше да се различават помежду си. индивидуалността, изглежда, произхожда от несъвършенството.

 

Ако имаш семейство, ще се простиш с гордостта си.

 

С талантливия човек не се воюва; направи го свой приятел.

 

Атанас Далчев

Comments are closed.