Спрете шльокавиците!

Преди 2 години издателство “Жанет” на Божана Апостолова пусна на пазара най-българския роман “Под игото” на дотогава неизвестна “азбука”, наричана шльокавица: вулгарна смесица от латиница и цифри. Така, видите ли, пишели учениците във Фейсбук. 

За голям ужас и срам за целия народ тиражът е бил напълно изкупен…

Не знаем дали въпросната дама е член на СБП, но – ако е – тя би трябвало незабавно да бъде изключена от него заради гавра със създателя му, Патриарха на нашата литература, недостижимия и до днес поет, писател и родолюбец.

Но кошмарът не спря дотук.

МОН, което в последните години се превърна в най-мракобесното и националпредателското ведомство у нас, е вмъкнало /или позволило – което е същото/ обширна извадка от въпросната шльокавица в учебник по литература за Х клас. МОН не извършва за пръв път подобно престъпление спрямо литературата и народа ни. Тук трябва да добавим изхвърлянето от учебниците на “История славяноболгарская”, “Записки по българските въстания”, “Епопея на забравените”, чинтуловите и ботеви стихотворения, вапцаровата “Вяра”, както и пренаписването на историята; отминаването с почти пълно мълчание на Възраждането и Априлското въстание, преименуването на турското робство на… присъствие или дори съжителстване, премълчаването и дори пълното отричане на Баташкото и Старозагорското клане и пр.

Странно ли е след всичко това, че т. нар. народни избраници упорито продължават да не прокарват Закона за българския език?

Вървим с пълна сила към затриването на собствената си нация. Годишно намаляваме с 50 000 души /само биологически; още толкова напускат Родината чрез Терминал-2; и това са предимно млади и образовани наши деца!/. Годишният ни прираст отдавна е отрицателен – минус 6,5 на хиляда /9 на хиляда раждаемост и 15,5 на хиляда – обща смъртност; най-високата в ЕС; при най-ниската средна продължителност на живота/. Към всичко това ще добавим и пъплещата джендъризация на училищата и историческото и литературно невежество. Какво ще имаме тук след само 10 години? Третополови безпаметни безродници?!

Спрете тези гнусни шльокавици, дами и господа писатели!

Високо надигнете глас срещу осакатяващото децата ни МОН и срещу издатели като въпросната дама.

Comments are closed.