Не ви щем ни меда, ни жилото!

Това заяви Каракачанов по повод наглото изказване на турския посланик, че българите задължително трябва да изучаваме турски език. Всъщност, това са думи на Антим Първи към граф Игнатиев, по повод имперското руско желание за намеса във вътрешните работи на новоосвободената страна.

Погледнато извън чувствата, посланикът е прав да се гаври с нас, по-конкретно – с премиера ни. Той не реагира, когато българският депутат Местан се криеше в турското посолство, а по-късно обикаляше с турския посланик из България да агитира за своята явно протурска партия. Мижаво и дори раболепнически отвърна на твърдението на турския външен министър, че Турция е продиктувала решението на нашия Парламент да опрости дълговете на Главното мюфтийство. Подобна безгръбначна е и сегашната позиция на Външното ни министерство. Явно, комшиите просто пробват нашите рефлекси; а те – очаквано, са раболепни; сигурно по остатъчен рефлекс от робството, пардон – присъствието на техните деди.

Така ще бъде, докато Народното събрание не приеме Закон за българския език. А работата на СБП тук е от ясна по-ясна: решителен натиск, ако трябва – и с протести. Защото утре турският посланик ще поиска – както го заяви и Местан – признаване на турския език за втори официален в България. Примерът с Македония, където признаха албанския език за равноправен на техния /който, както знаем, си е български на диалект/ трябва да ни тревожи непрекъснато. Докато България я има на картата.

 

 

 

ДО УС НА СБП

 

Колеги,

Няма ли да реагираме остро на изказването на турския посланик за задължително изучаване на турски език?

Сега е подходящият момент да настояваме за Закона за българския език!

Comments are closed.