На вниманието на професор Асен Балтов: Оотбелязване Деня на спасението

Копие: Д-р Асен Меджидиев, Председател на СЛК

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

Както добре ви е известно, от 2005 г. отбелязваме 15 август като Ден на Спасението в памет на всички българи, загинали при спасяване на човешки живот. Почитането на тяхната памет е официализирано от МС (Решение 1039/20. 12. 2012). Издирили сме имената на над 130 лекари и м. с., починали по време или непосредствено след извършване на тежки операции; най-много от тези самоотвержени колеги са хирурзи (над 50), като 18 са от “Пирогов”; от тази героична болница са и 3 м. с., починали по тази потресаеща причина.

Ето защо приветствам вашата идея да бъде отслужена панихида в памет на тези доблестни медици (преди 10 години подобна панихида бе отслужена на 14 август в църквата “Св. Георги”) при следния сценарий: панихида в същата църква на 15 август в 11 ч. (20-тина минути), последващо шествие по бул. “Прага” до ВМА, където по традиция в 12 ч. се извършва ритуалът 1-минутно мълчание, след което, в 12,30 ч. – откриване на Паметна плоча пред “Пирогов” със следния примерен текст.

В памет на нашите самоотвержени колеги от “Пирогов”, починали при спасяване на пациенти вследствие преумора или заразяване от техните болести.

Отдолу може да бъдат изброени и имената им; публикувани са в брошурата ми “Светейки на другите – изгарям”.

Тези колеги заслужават оказване на почит към паметта им; по този начин ще бъде допълнително издигнат и престижът на “Пирогов”.

Бъдете здрави!

 

 

Tags: , , ,

Comments are closed.