ХVIII Нац. Конференция по Клинична Хомеопатия: Разцвет на българската хомеопатия

За осемнадесети (което в живота означава пълнолетие!) пореден път фирма БОАРОН и Европейската школа по клинична хомеопатия организираха своята съвместна традиционна нац. конференция с международно участие. Тя се проведе в Равда. Основни теми: “Гранични състояния в психиатрията”, “Дерматология”, “АГ”.

В понятието “гранично състояние” в психиатрията се обозначават заболявания и състояния в изключително широк диапазон – от психичните разстройства, свързани със соматични болести, причинени от стрес, през личностови и непсихотични афективни разстройства до психични и психологични разстройства. Обединяващият ги момент е синдромът на страх и тревожност (уви, състояние на преобладаващата част от нашия народ).

ХVIII Конференция обърна сериозно внимание на темата, особено що се отнася до детско-юношеската възраст. Появата на афективни разстройства – най-често от депресивния кръг, са последвани или съпроводени от разстройства на вегетативната и имунна регулация с поява на симптоми, а впоследствие – и на органични соматични заболявания. При тяхната наличност страхът, потиснатостта и тревожността, свързани с болестта, са основа за отключване на психични разстройства, вкл. и психотични.

Ето защо “граничната психиатрия” в една или друга степен повлиява на развитието на личността и категорично участва в отключването и развитието на соматичната патология; също така формира и “социалното присъствие” на човека. Това обуславя нейната все по-нарастваща актуалност не само от медицински, но и от социален аспект.

Днес, според СЗО, психичното здраве на подрастващите е на 4-то място като основен проблем и риск за здравето на човечеството в глобален план. Половината от всички разстройства на психичното здраве при възрастните започват да се проявяват още на 14 години, като в повечето случаи протичат незабележимо и не се лекуват. Хомеопатичното им лечение дава широки възможности за амбулаторно приложение, безопасност, качество и ефективност.

Д-р Ф. Шефдевил от Франция изнесе обстоен доклад за възможностите и границите на хомеопатията в психопатологията. Той приветства изданията на Боарон – “Педиатрична хомеопатия, психопатология” от френския педиатър д-р Ж. Е. Понсе и “Хомеопатия в психопатологията” на д-р П. Вашет. В тях обстойно се разглеждат симптомите и хомеопатичното лечение на добре известните анксио-депресивни състояния и смущения на съня, поведенчески нарушения в обществото или храненето, както и зависимостите и болести като Алцхаймер.

Интерес предизвика и докладът на д-р Кирил Добрев от МБАЛ МК “Св. Иван Рилски” – Стара Загора, който сподели сполучливия си опит при лечението на 11 гимназисти с оплаквания от умствена преумора, трудно запаметяване, главоболие, тикове, нарушения на съня, двигателна възбуда, спазми, промяна в поведението. Най-често е предписвал: Kalium phosphoricum, Nux vomica, Ignatia, Staphysargia, Magnesia phosphorica, Stramonium, Hyosciamusniger, Pulsatilla, Anacardium orientale. Наблюдава се бързо подобряване на състоянието и спиране на лечението след 2-3 месеца. При тези преходни функционални разстройства хомеопатичното лечение и достатъчно и ефективно; то възстановява успеваемостта на ученика в училище и спокойствието в семейството.

Доц. С. Попов и д-р Зорка Угринова споделиха опита си относно възможностите на хомеопатията при тревожните разстройства. Те включват 2 групи симптоми: психични, когнитивни (страх, тревожност) и соматични (тремор, сърцебиене, изпотяване). Скалата на Хамилтон служи за оценка на клиничните форми на тревожността: паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство, агорафобия, социално-тревожно разстройство, както и специфични фобии и обсесивно-компулсивно разстройство. Терапевтичният подход към тези пациенти е комплексен и включва психотерапия, фармакотерапия и хомеопатия. Хомеопатичното лечение изисква индивидуален подход и дългосрочна продължителност.

Изнесени бяха интересни доклади за ефективността и безопасността на хомеопатията при лечението на хронична уртикария, предменструален синдром, псориазис, кожни карциноми, акне, рецидиращи вагинози, дисменореи, атопичен дерматит, бременност и раждане.

Бел. Т. Н. Броени дни след приключването на конференцията, по една от телевизиите се появи един академик по биохимия, който… с гневни думи “разгроми” клиничната хомеопатия. На този всезнаещ учен ще припомним бележката на древногръцкия художник Апелес към някакъв обущар, който “разкрикитувал” една от картините му: “Обущарю, не по-далеч от обувките!”. Ще добавим още, че ние нямаме претенции да разбираме нещичко от биохимията, още по-малко – да я обсъждаме. Така че нека бъде така добър да не навлиза в сфери, от които си няма понятие. Но никога не е късно да станеш за резил…

Comments are closed.