Д-р Иванка Овчарова, уважаван очен лекар в Кърджали

На  23 юни, д-р Иванка Овчарова,  навърши сто години.

Тя е един от първите лекари в Кърджали, основател  на  очното отделение в болницата. Лекувала е там стотици болни, но помни името на първия пациент. 

Родена е в царско време в покрайнините на Пазарджик. Обявяването на Втората световна война осуетява следването й във Франция. Прехвърля се в Братислава, а след година се връща в България, за да продължи образованието си във Факултета по медицина към Софийския университет, който тогава наброява едва 10 момичета. Помни бомбардировките над София и времената, в които „златният“ български лев е бил равностойно платежно средство в Европа. Преживяла е разцвета и залеза на монархията, налагането и рухването на комунистическия режим, прехода към демокрация. В Кърджали идва през 1956-та.

Още през първите години благода­рение на амбицията и всеотдайността си към професията д-р Овчарова успява да издейства в стационара към Хирургично отделение четири легла за тежко болни пациенти с очни заболявания . По късно, на   15.IX.1959 г. се създава  оч­но отделение, където  д-р Овчарова става негов дългогодишен  завеждащ отделение.. Настанено е в сградата на старата хирургия и разполага с 15 легла. За кратко време д-р Овчарова  изграж­да свой стил на работа и в продължение на години доказва достойното си място в системата на бол­ницата. За това го­ворят изявите на отделението и работата на екипа. Под ръ­ководството на д-р Овчарова, която проучва опита на чешки професор, се въвежда в прак­тиката революционния метод криоекстракцията при катаракта. /този метод впоследствие се при­лага в цялата страна/

Не само тази проява, но и цялостната оперативна и лечебна дейност е причината отделението да завоюва достойно място. Зад гърба си има  стотици операции и признателност на хиляди пациенти, на които е върнала зрението.

Всичко това е плод на творческия дух и на стремеж към новаторство, инициирани от д-р Овчарова, открояваща се с лекарска интуиция, професионална оперативна техника, умение да ув­лича по-младото поколение офталмолози и щедро да им предава своя опит.

На своя стогодишен юбилей д-р Иванка Овчарова е в много добра кондиция, добро самочуствие и настроение. Счита, че ключът към дълголетието е в позитивното мислене и чувството, че си бил  полезен за хората.

Юбилярката бе поздравена от обласния управител Никола Чанев, изпълнителния директор на МБАЛ”Д-р Ат. Дафовски”АД – проф.д-р Тодор Черкезов, дм, лекари и медицински сестри, с които тя е работила през годините.

Tags: 

Comments are closed.