Пустите му ямболлии, станали сливналии…

Легендарна е враждата между съседните градове Ямбол и Сливен. Когато в моя роден Ямбол намерили минерална вода, сливенският вестник пуснал съобщение от един-единствен ред: “На 28 клм южно от Сливен бе открита минерална вода.” Сливенлии казват, че като си колят агнетата, пускат шкембетата им да плават по Тунджа, а ние ги причакваме, за да ги съберем и да си сварим чорба. Ние пък ги наричаме “Градът на 100-те войводи и 100-те хиляди цигани.”

Когато футболният им отбор идваше да играе у нас, винаги ставаха сбивания, особено ако паднехме на терена. Паднали-паднали, ама те си отиваха към Сините им камъни посинени и с пукнати глави. Не стига, че сме ги пуснали да припарят до великия ни град, ами и ще ни надиграват. Бегом марш! Гонехме ги чак до Крушаре!

Сега обаче опряхме до тях. Нямаме си неонатолог и Родилната зала на АГ-Отделението в болницата ни трябва да бъде закрита. Това са неумолимите изисквания на деформиралата всичко у нас т. нар. здравна реформа.

И сега, поне за няколко месеца, ямболки ще раждат в Сливен, а в актовете на отрочетата им ще пише кошмарното за всеки ямболлия “Роден в гр. Сливен.” Добре, де, ами ако дойдат от градчетата ни Елхово или Болярово, ами – от селата Вълча поляна, да кажем? Ще кажете – по селата останаха само бабички. Бабички, бабички, ама медицината днес е напреднала, та нищо не се знае…

Откога бием тревога относно острата криза за неонатолози, психиатри, онколози /апропо, в Ямбол няма и онколог, макар да моите съграждани да заема едно от печалните челни места по ракови заболявания; ходят или в Бургас, или в Стара Загора!/, микробиолози, патоанатоми. Скоро джипитата ни ще станат с 500 по-малко, защото не са си взели изпита по “Обща медицина” /гратисният период неколкократно бе удължаван/, детски хирурзи. Да не говорим за 3-кратно по-малката бройка на сестрите.

И така е по цялата мила родна страна, с изключение на 5-6 университетски и по-големи града.

“Кадрите решават всичко!”, бе казал тиранинът, когото наричахме Баща на народите.

Хайде, за ямболлии е лесно – ще станат сливналии. Ами какво да правят другите хора, дето си нямат близки областни градове? Да вземат да се преселят в Ямбол, хем да се хвалят, че са станали мои съграждани. Малък стимул ли е?

Comments are closed.