С форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си “Историята на болницата бе представена с технологията на 3D мапинга, фотографска изложба и богато илюстрован алманах”.

Доц. д-р Нарцис Калева, лекар от Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ представи дарителската кампания на „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”. Тя е посветена на построяването на нов детски и онкохематологичен комплекс, в който да се преместят Клиниката по педиатрия, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология. От официалния старт на кампанията на 18 декември 2018 г. до момента в дарителската сметка са събрани близо 22 хил. лева, за които болницата изказва благодарност на всички благодетели.

Основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, който се е помещавал в три бараки с 30 легла в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе), днешната УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД започва своето летоброенето като първата българска гражданска болница на 1 май 1879 г.

140 години тя е най-голямата болница в страната. Разполага с 1536 легла и 2694 души персонал, от които 653 са лекари, а 925 са специалисти по здравни грижи. В последните години средният годишен брой на болните, които се хоспитализират за активно лечение, надхвърля 80 000. В клиниките и отделенията на болницата се оказва денонощно спешна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при заболявания и травми и лечение на населението от Южен Централен регион на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян.

Tags: ,

Comments are closed.