По повод 80-годишнината на Марко Семов: На вниманието на семейство Семови

КОПИЕ: Тържественото събрание по повод 80-год. на проф. Семов

КОПИЕ: Президент Румен Радев

 

СКЪПО СЕМЕЙСТВО СЕМОВИ,

 

Откакто чл.-кор. проф. Марко Семов и акад. Николай Хайтов ни напуснаха, българската публицистика осиротя. Тяхната загуба е неизмерима, защото веднага след кончината им МОН изхвърли от учебниците на децата ни текстове на тема родолюбие и историческа памет, с цел да ги отродят и да заличат исконните ни български семейни и християнски ценности. Няма ги огнените стихове на Ботев, Чинтулов и Вазов; “Епопея на забравените”, “най-българската книга “Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов, “Вяра” на Вапцаров, дори “Родна реч” и “Родна стряха” на Ран Босилек.

Затова, като дългогодишен верен приятел на вас и незабравимия ни скъп покойник, ви предлагам да създадем школа по родолюбие “Марко Семов”, която да разпространява чрез извънучебни курсове, беседи и допълнителна литература здравна, духовна, историческа и религиозна култура, за да не забравят поколенията откъде са дошли, какво трябва да помнят и какви ценности да изповядват и защитават.

Нашият Марко Семов заслужава едно подобно начинание да носи непомръкващото му име, което е символ на Родолюбието.

Ако вие и присъстващите на тържественото събрание в БАН приемете по принцип това предложение, допълнително ще сформираме Инициативен комитет и ще обсъдим подробностите по базирането и дейността на тази Школа.

Желая на всички вас крепко родопско здраве и дълголетие!

Tags: ,

Comments are closed.