Инициатива на МУ-София и град Лом за присъждане посмъртно на държавна награда на дарителя д-р Андрей Георгиев

Инициативен комитет от гр. Лом и Академичният съвет на Медицински университет- София подеха инициатива за присъждане посмъртно на държавна награда на дарителя д-р Андрей Георгиев – емигрант в САЩ, завещал над 5 млн. долара за обучение на български студенти в университети в България, Европа и Америка.

Дарителски жест за образование от такъв мащаб в българската история не е познат от времето на братята Евлоги и Христо Георгиеви и Димитър Ценов, вложили милиони златни левове за създаването на Софийския университет и Стопанската академия в Свищов.

Дарението на д-р Андрей Георгиев е продължение на възрожденските традиции за подкрепа и въздигане на българската просвета и наука. През 2018 г. д-р Георгиев бе обявен за „Почетен гражданин” на Лом и отличен от Националното сдружение на общините като „Общински дарител №1 на България”.

„Убедени сме, че дарението на д-р Георгиев го откроява като меценат и патриот от национална величина. Завещаните от него средства без задължаващи клаузи, дават не само възможност за стимулиране на студентите-медици, но те са реална помощ за обучението на стотици български младежи“, се казва в мотивите, изпратени до министъра на образованието и науката.

Инициаторите молят министър Красимир Вълчев в изпълнение на чл. 11, ал. 2 от Закона за ордените и медалите на Република България да внесе в Министерския съвет за гласуване предложение до Президентството на Р България за награждаване на д-р Андрей Георгиев, посмъртно с орден „Кирил и Методий”, за значим принос за развитието на образованието и науката в България.

Tags: ,

Comments are closed.