Схизмата – това проклятие за християнството

Хиляда години след Христос двете основни църкви, които следват идеите му – Западната, Римо-католическа (начело с Папа, със седалище Рим) и Източната, Византийска (с патриарх, седалище Константинопол) стигат до трудно преодолими различия. В Константинопол, където светската власт е над духовната, не приемат върховенството на римския Папа, който иска да стои, като Божи наместник, над царете и кралете.

Друг спор е дали между Рая и Ада има Чистилище (Рим) или няма (Константинопол). Има известно разминавана и в обредите, както и в мнението дали свещениците трябва да се въздържат от сексуални връзки (целибат) и създаване на семейство, каквото е мнението на Папата.

Макар и тежко болен, на смъртно легло, Папа Лъв  IX изпраща свои легати при патриарх Михаил Керуларий, за да се разберат. Цели 3 месеца те чакат да ги приеме, но той се прави на разсеян. Накрая го отлъчват от църквата. Датата е 16 юли 1054 г., началото на Схизмата (разделението). Той им отвръща със същото.

Дали днес няма друга Схизма – между държавниците и народа? В медицината – между лечители и пациенти, между специалисти и общопрактикуващи лекари? В писателските среди – между Съюза на българските писатели и изкуствения му дубликат, нарочно създаден със същата абревиатура (белким може да докопа имотите му!) Сдружение на българските писатели?

Само питам. Преценете сами.

Най-лошото е, че никой не е печелил от разделението.

Неговото второ име е – Проклятие.

Comments are closed.