XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия

В СУ “Св. Климент Охридски” се проведе – за първи път в България! – XI Европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Организатор бе МУ – Плевен, в лицето на почетния му ректор чл.-кор. проф. Григор Горчев, пионера-класик на този вид медицинска дейност и достойния му следовник и настоящ ректор II мандат проф. Славчо Томов. И двамата са възпитаници на МУ – Плевен!

Бе показана хирургия на живо в 3-измерен формат от създадения от тях модерен роботизиран център.

Световната Асоциация по ендоскопска хирургия догодина отново ще проведе съвещание и обмяна на опит в Плевен. Според петте най-авторитетни професори в тази област от САЩ и Европа, които бяха гост-участници, “Медицинският Университет в този град се е превърнал във всепризнат център за обучение и приложение на роботизираната хирургия, която е настояще и бъдеще на хирургията.”

“В Плевен са отишли няколко стъпки напред от всичко, което досега сме видели – а то е удивително!”, възкликна един от тях.

Друг допълни: “Силно сме впечатлени от лидерските позиции на МУ – Плевен! Професорите Горчев и Томов биха могли да работят с успех навсякъде по света.”

Да, всички го знаем. Но двамата са предпочели да останат в своя университетски град. “Имат и 10-годишна програма за обучение по лапароскопска хирургия – това също не се вижда никъде по света!” – удивено отбеляза друг от професорите.

Знаменитите гости обещаха да идват по-често в България и да увеличат партньорството си с плевенските колеги.

Те са били приети и от Министър-председателя.

Припомняме, че чл.-кор. проф. Григор Горчев пръв започна да прилага роботизираната хирургия у нас преди 11 години, в онко-гинекологията. Според него тя е много скъпа и би трябвало да се използва само в тази област. Досега е извършил над 1300 роботизирани операции.

От все сърце желаем успех на тези прекрасни наши хирурзи и Лекари!

Tags: , ,

Comments are closed.