Мъже от огън – или само от пепел?

По предаване “Закуска на тревата” (с водещ Светлана Дичева) режисьорът и актьор Олег Ковачев (чаровното дете в “Рицар без броня”) съобщи нещо, което лично мен ме потресе.

М. г., по повод 150-год. от подвига на четата, предвождана от Хаджи Димитър и Стефан Караджа, е кандидатствал пред Българския филмов център за субсидиране на негов проект за документален филм със заглавие “Мъже от огън” – за тези герои, паднали заедно с 148-те си четника за освобождението на Майка България. Защото – прав е: колко хора знаят за тях и славните им, едва 26-28-годишни войводи? Ако запитате минувачите по улицата, повечето ще ви кажат, че са загинали в Априлското въстание; ще избърборят нещо за самодивите в бяла премяна – и толкова.

Ще се учудите ли: чиновниците им отказали държавна субсидия! Друго би било, ако Олег правеше филм за джендърите или за измисленото “масово домашно насилие” над жените у нас; щяха с готовност да го подкрепят, а и Сорос щеше да го залее с банкноти. Не, няма да се учудим, защото виждаме, че държавата ни целеночено провежда политика на затриване на родовата памет, на дебългаризация.

Трогателното в случая е, че Ковачев е открил подписка за набиране на средства. Откликнали над 30 българи, повечето – възрастни, които превели по сметката от 30 до 50 лв от своите мизерни социални помощи, за благозвучие наричани пенсии. Помогнал и приятел- родолюбец от Франция. И – филмът станал!

Къде сте днес, българи, има ли “Мъже от огън”? Или вече всички се превърнахме в “Мъже от пепел”.

Така е, когато Третата възраст измества останалите две. Или, май вече са 31?

Comments are closed.