МУ-Варна откри модерни зали за симулационно обучение по дентална медицина

Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална медицина в Медицински университет – Варна бяха открити днес с водосвет за здраве и успех. Лентата прерязаха министърът на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов и кметът на град Варна г-н Иван Портних. Инместицията във високотехнологичните симулатори и оборудване, осигурено от МУ-Варна за обучението на студентите по дентална медицина е над 3 милиона лв.

Проф. Иванов се обърна към присъстващите с думите: „Присъстваме на третия голям етап от развитието на Факултета по дентална медицина. Първият бе построяването на сградата на Факултета, вторият- изграждането на единствения в страната Медико-дентален център, а третият етап е откриването на най-новите зали за симулационно обучение.“

„Република България се е доверила на МУ-Варна още с акредитирането на направление „Дентална медицина“. Университетът много бързо се утвърди като център за обучение по дентална медицина. Днес можем да кажем, че университетът е напълно конкурентен с много добрата си база. На всички желая да ползвате с удовлетворение новите придобивки, а на университета желая сили за още повече развитие.“- сподели г-н Красимир Вълчев.

Кметът на град Варна г-н Иван Портних каза при откриването: „Убеден съм, че не само Варна, а цяла България се гордее с постиженията на МУ-Варна и доказателство за постигнатото, освен материалната база, която всеки сам може да види и оцени, е и броят на чуждестранните студенти, който ежегодно нараства. Благодаря на проф. Иванов и цялото академично ръководство за доброто партньорство и сътрудничество. Община Варна предостави за управление Очна болница на университета и съм убеден, че съвсем скоро тя ще придобие същите вид, работна атмосфера и ниво на оборудване, на което да се учат студентите. В лицето на Общината винаги ще имате един активен партньор. Желая успех!“

Официални гости на откриването бяха още областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев и Председателят на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, както и представители на общински и болнични структури и медии.

Новите зали са оборудвани с 50 модерни дентални симулатора, произведени от водещ световноизвестен немски производител. Симулаторите предлагат големи възможности за съвременно предклинично обучение на студенти и специализанти по дентална медицина в пълен капацитет в областта на по-голяма част от клиничните дентални специалности: протетична дентална медицина, детска дентална медицина, оперативно зъболечение и ендодонтия, пародонтология, дентална имплантология и орална хирургия.

Tags: , , , ,

Comments are closed.