На вниманието на ЦКПЕ, министър Ананиев: Колко струва “Битовото обслужване”?!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР

 

В статията “Добрите и лошите новини от протестите на медицинските сестри”, в. “Сега”/7 октомври, четем:

Болница “Токуда” е особено изобретателна в събирането на пари от пациентите. Там прегледът “на частно” е поне 140 лв, а ценоразписът и е пълен с измислени такси: хоспитализационен преглед – 25 лв; анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета – 33 лв; допълнително поискани услуги – 200 лв; такса битово обслужване – от 40 до 150 лв; пакет поискани и предоставени дейности – от 60 до 3500 лв и какво ли още не.”

Тези твърдения са верни.

Ще кажете: всяко ЛЗ е търговско дружество и само може да си определя цените.

Къде, в кой нормативен документ на МЗ, има подобни такси – “за битово обслужване”? Какво значо този термин: изнасяне на подлога, хранене с лъжичка на тежко болен човек или, просто изнудване?

Ето я, в пълния си “блясък”, здравната “реформа” на зъболекаря, в чиито ръце не е умирал нито един пациент.

И тя ще продължава до пълното съсипване на пациентите, на цялото ни здравеопазване.

Питаме ви: що за морал е да искаш пари за “хоспитализационен преглед”, за “анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед”, за “битово обслужване”?

Продължават да се наливат нови стотици милиони в болничното здравеопазване, вместо да се действа в посока намаляване на хоспитализациите – чрез въвеждане на задължителна здравна промоция (просвета) в училащата и на населението. От 800 000 в недалечното минало, те са вече над 3 млн годишно.

И що за етика и морал имат тези колеги, които още от вратата започват да “доят” пациентите си с наистина странни и измислени дейности, които, така или иначе, им се полагат?

Общонационалната клинична пътека в много ЛЗ у нас всъщност е една: бъркане дълбоко в джоба на пациентите. Оставаше да таксуват още и: “Казване на “Добър ден”, “Задаване на въпроса “От какво се оплаквате?”, “Покана “Съблечете се!”.

Не съм сиромахомил и, освен това, няма журналист, който да е писал повече от мен за достойното заплащане труда и изкуството на лекаря. Но подобни “шашми” са омерзителни!

Те известни ли Ви са, г-н Министре?

Tags: ,

Comments are closed.