Проф. Радослав Гайдарски: “Не ни трябваха джипита”

“Още по времето на СДС започна някаква реформа, която остана недовършена и направена на парче. Разделиха болничната от извънболничната помощ, на преден план се извадиха джипита, които ги принудиха да събират някакви бройки. Превърнаха поликлиниките в медицински центрове, където е много трудно да се добереш до личния лекар, който нито те познава, нито знае здравословните проблеми в семейството ти. Така настана истински хаос.

Парите за здравеопазване са малко, колкото и да се гърми, че се увеличават. Ние работим с клинични пътеки, остойностявани към периода около 2000 г. много е трудно да се спрат рушветите, защото това е трудно доказуемо и става на четири очи.

В Конституцията е записано, че здравеопазването е безплатно. Но тогава имахме предвид тази негова организация, която имахме при социализма, т. е. напълно безплатно лечение, независимо какво се прави и какво се влага напр. при интервенции. Но с годините се оказа, че Конституцията не се спазва, особено в медицината.

Финансирането на здравеопазването в България е крайно недостатъчно. В Литва, Латвия, Чехия, Словения, Хърватия, които са били като нас, имат много повече пари за него. При нас за 7 млн население се отпускат 2 млн евро, а при тях, средно за 2 млн население – 5 млн евро. Ние сме на последно място по отпуснати пари на глава от населението в ЕС, което е пълно безобразие.”

В. “Минаха години”/3 декември 2018 г.

 

ОБСЪЖДАНЕ. Нима не е прав уважаваният от всички нас професор? Още през м. май 1998 г. в. “Български лекар” даде най-кратката оценка на подготвяната “здравна реформа”: “Скепсис!”. Сега се убеждаваме, че оценката ни е била прекалено мека. Реформата се оказа, освен – порочна и престъпна, още и – убийствена: за цялото здравеопазване, за пациентите, за самата Медицина. Отделно унищожи сестринското съсловие. От лекарското облагодетелствани се оказаха малцина; повечето бяха насилствено принудени да станат търговци, за да оцелеят.

Колко години трябва да пишем и отбелязваме едно и също: че процентът 3,9 – 4,5 от БВП е двойно по-малък от необходимия? Че Храмът стана Бакалия? Че министрите ни са все по-неадекватни? Обстоятелства, които се виждат и от тях, но си траят. Приоритет за т. нар. “държавници” са далаверите, председателството (което не донесе нищо-нищичко за България), Западните Балкани (сами се бутаме да им ставаме адвокати), фалшифицирането и манипулирането на изборите; всичко друго – само не и добруването на народа и осигуряването на здравеопазването му.

Интересното в случая е друго: как и защо проф. Гайдарски лобираше пред Висшия партиен съвет за вмъкването на този, дето разсипа здравната система, като служебен министър, че на всичкото отгоре – и вицепремиер? Ние знаем причината: сладкодумецът-зъболекар, председател на Политическа партия “Десните” (!?!) е подлъгал т. нар. “леви”, че ще “разкрие кирливите ризи на Петър Москов”. Е, направи ли го?

Носете си го на гръб, другари от БСП…

Tags: 

Comments are closed.