Преиграването – част от играта

Няколко дни България се занимава почти изключително с олигофрените (изразът е на Премиера), който са си позволили да дюдюкат по някои от английските футболисти и да вдигат ръце в нацисткия поздрав. Леле, че като скочиха обидчивите вестници от Острова, като взеха да правят шеметни обобщения: България излезе най-расистката и ксенофобска страна в ЕС, който те до две седмици ще напуснат. Какво излезе? Спасили сме си евреите, а сега индиректно тачим Хитлер? 

Още преди пристигането си от английската футболна централа ни предупредиха, че направо ще напуснат терена, ако някой ги подразни. Че те били много обидчиви, тези моми англичанки, измамени по любов. Това е футбол, играе се на стадиони, където хората викат, свирят, смеят се; не е опера, където не трябва дори да дишаш, за да чуеш всеки тон, леещ се от изящното гърло на примадоните. Ама лордовете се оказаха още по-големи примадони и от тях. Треньорът им подочул, че някой скандирал нещо по негов адрес (откъде ли разбира български?). Да ходи пазач в моргата – там е много тихо.

Що се отнася до “олигофрените” – те са юноши бледи. Искат с нещо да се изявят и като не го могат в училище, където едва ли блестят със силна памет и ученолюбие, го правят по най-глупавия начин. Има Закон за футболното хулиганство; не ми е работа да го прошнудирам; ако трябва – да им го приложат. Но заради 5-6 вдигнати нагоре ръце да се правят генерални изводи – е, това вече е прекалено. Вярно, англичаните още пазят спомена от битката при Дойран, ама оттогава мина повече от век бе, сърове. И ако не ви харесва някой вик в повече, идете на сцената да пеете или да играете балет.

Преиграване – това е моето заключение на човек, обичащ футбола и играл го в ученическия, студентския и войнишкия отбор. Не прави чест на добри спортисти да прилагат подобни прийоми.

Що се однася до заглавието в голям Английски вестник “Лъвове – 6, Животни – 0”, не се намери нито един български държавник или политик, който да реагира. Нима те са от животните?

Comments are closed.