“Отново ни излъгаха!”

Това заяви по “Хоризонт” д-р Неделчо Тотев, директор на Чирпанската болница и председател на Съюза на общинските болници в България. Имаше предвид тържественото обещание на здравния министър за повишение заплатите на м. с. Каза още: “80-85% от КП отиват за заплати. Още първите седмици на 2020 г. ще се задъхаме. Колективният трудов договор (който с тържествена показност бе подписан в МЗ, бел. Т. Н.) бе неизпълним, а и не е задължителен за нас! Защо се лъжем?! Или ще караме ден за ден, както братята роми – днес да си изхарчим парите, пък за утре ще мислим. Нещата са трагични! Не виждам перспектива в близките години.”

Допълни го м. с. Веселина Ганчева, една от инициаторките на масовите, неподкрепени от синдикатите, протести на колежките си:

“Ние ставаме все по-малко, работим все повече и за все по-малко пари. И на всичко отгоре трябва да сме доволни? Не може да работим все повече, и да получаваме все по-малко. Ако ние изчезваме, какво ще се случи с българското здравеопазване? В момента една сестра работи на мястото на три. Кардинално трябва да се смени цялата система, защото е порочна! Лекарите защо не го казват? Всички сме потърпевши. Ние не можем като тях да изкарваме нещо допълнително, само на заплати разчитаме. Протестираме пред НС, МС и МЗ, защото в техните ръце е решаването на проблема, но не вземат никакви мерки. Ние погребваме здравеопазването, разберете го!

Не може правителството толкова дълго време да неглижира този проблем. Защо не го решават? Защото има политически интереси. Здравеопазването се срива до година-две! Докато има лимити и КП, системата е здравеопасна. За да покрием лимитите, трябва да приемаме пациенти. И да се изпълняват изискванията на КП, иначе НЗОК не ги изплаща. Инжектираме на деца антибиотици, кортикостероиди, без да има нужда – това е престъпно Не искам да съм съучастник в подобни престъпления!!! ”

М. с. Милка Василева, председател на БАСЗГ: “От десет години повдигаме въпроса с ниското заплащане. Министърът изнася в публичното пространство 1200 лв средна заплата, но това е за щат и половина.”

М. с. Ганчева: “Тук се включва и извънредния и нощен труд…”

М. с. Милка Василева: “Трябва да се преосмисли значението на общинските болници, защото те изпълняват и социални функции, а не само КП. В следващите три години една четвърт от м. с. няма да ги има… Ще останат 15 000. Прекалено дълго време чакахме и стискахме зъби. Винаги сме искали с диалог да се решават проблемите, а не с натиск, колективно подаване на оставки, а не с напрежение, които действа и върху колегите, и върху пациентите. Ние вече нямаме сили да поддържаме извращенията в здравеопазването и колежките една по една напуска. Трябва спешни действия за промяна! ”

Болничните директори използват термина “пациентопоток”, което е необичайно и крайно грозно за най-великата наука и професия – Медицината. Оплакват се, че през лятото е намален – а той формира заплатите на работещите там. Повече пациенти – повече пари за тях. Господи, това ли е нейната цел: разболяване на хората – а не предотвратяване, предпазване? Нали МЗ е – на здравеопазването, не на разболяването?!

Наистина, крайно, крайно време е за съвместни действия на лекарите и сестрите!

Иначе МЗ няма нито да чуе, нито да види пропастта, в която пропадаме.

Tags: 

Comments are closed.