Боледувай, народе!

Когато преди 20 години един самонадеян стоматолог юнашки, най-безцеремонно разруши старата система и започна престъпната си “здравна реформа”, чрез която здравето стана стока, Медицината – бакалия, лекарите – търговци, а пациентите – клиенти, той ни мамеше, че така хоспитализациите щели да намалят. Тогава те бяха 800 000 годишно и хората биваха диагностицирани честно и лекувани добросъвестно, без ограничителните линии на никъде другаде несъществуващите КП (клинични пътеки) – убийците на Медицината и пациентите.

Днес хоспитализациите са 3 млн. КП ограничават лекарското Изкуство до лечението само на една-единствена болест, без никакво съобразяване с останалите, които я съпътстват. Нещо още по-ужасно: КП са мишена и заповед за лекарите, които са принудени да хоспитализират напълно здрави или със съвсем леки отклонения хора – защото само по този начин се наливат пари в болниците и се осигуряват заплатите на персонала…

370 болници в България имат договор с НЗОК. Повечето вече са частни (80 в София, 17 – в малкия Пазарджик!)  и веднага се залепват за вимето й, източвайки 90% от бюджета й. Безспорно, нуждаещите се от помощ болни са повече от мнимите, но ако те бъдат “изчистени”, в Касата ще останат достатъчно средства за истинската дейност.

Но вместо да се засили контролът, МЗ отпуска нови 400 млн лв, които пак ще потънат в нереформираната здравна система. А нали целта на “реформата” беше именно намаляване на заболеваемостта и хоспитализациите? Докога трябва да доказваме, че тя беше още от началото тотално сбъркана и грубо комерсионализирана?

И ще продължаваме да бъдем най-боледуващата и с най-ниска продължителност на живота нация.

Затова пък – най-хоспитализираната и ограбваната. Боледувай, народе, дори и да не си за болница, защото трябва да осигуряваш заплатите на персонала им.

Това е истината! И не ми се сърдете, че ви я казвам; и вие много добре я знаете, скъпи колеги… Но си мълчите, защото така ви изнася. Мълчи си и министърът. Защо ли?

Comments are closed.