24 ноември, ден на св. Екатерина, празник на болница “Света Екатерина”

За втори път ръководството на болницата отбеляза 24 ноември като неин празник. През целия ден в специална шатра пред входа й колегите безплатно изследваха риска за сърдечно-съдови заболявания на желаещите столичани. Преминаха над 200 души; всеки от бях бе почерпен с кафе и минерална вода.

На тържеството в аула “Максима” изпълнителният директор проф. Генчо Начев, Лекар на България, заяви: “Не е тайна за никого, че нашата болница е водеща в България, тя е лидер сред болниците. Ние винаги сме се стремели да бъдем в крак с Европа и да бъдем сред първите на стария континент. Основания за такава оценка ни дават няколко обстоятелства: извършваме толкова много дейности на толкова малка леглова база; годишно през амбулаториите ни минават около 50 000 пациенти, извършваме 1500 сърдечни и над 1000 съдови операции; смъртността при тези толкова сложни операции е под 5%, а усложненията са сведени под 0,1%; работим при най-ниски цени. Медицината все пак е някакъв бизнес, но той е и морал.

В работата си се опираме на 4 фактора: съвременната апаратура, отлично подготвените кадри (82 лекари, 29 от които са преподаватели с научни звания и 74 м. с.), въвеждането на нововъведенията и, съвсем не на последно място – отношението към пациента. Той трябва да е господар и ние работим в негов интерес. Що се отнася до конкуренцията, тя може да бъде само допълнителен стимул за работата ни. Работещите тук лекари се занимават и с наука и публикуват трудовете си в най-авторитетните световни издания.”

Наградите на болницата по повод патронния й празник получиха: изявил се лекар с висок професионализъм – д-р Божидар Тенев, КАИЛ; изявила се медицинска сестра – Румяна Младенова, Сектор “Електрофизиология”; поощрения – д-р Мая Стоилова, м. с. Кирилка Христова.

Отличени бяха в. “Труд” и Румяна Милева от в. “Стандарт”. Поощрения получиха екипи на bTV “Репортерите”, БНТ, Програма “Хоризонт”, Дарик радио, информационна агунция “Фокус”.

Беше учреден и лекарски клуб с неформален характер – за колегиални срещи, дискусии и дейности от социален, културен и професионален характер.  

А иконата на лекарката и светица Екатерина, изографисана пред входа, продължава да пази лекарите и техните пациенти в болницата, която достойно носи нейното име.

За много години, скъпи колеги!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.