Превеждат Вазов на български?!?

Някоя си Нели Стефанова, самотитуловаща се “преводачка”, се похвали по “Хоризонт”, че  взела, та превела Дядо Вазов на… български! Много му бил архаичен езикът на ваятеля на съвременния български език! Това решила госпожата, запретнала бели ръкави, седнала си на трибуквието и… го превела. Заменила над 6 000 думи; напр. изворче – с чешма, минцове – с австрийски монети и пр. И взела, та издала кнегата. Откъде е намерила пари, кой я купува – не каза.

Значи – след шльокавицата на Божана, ето ти и превод на “Под игото”. Това, разбира се, е повод за МОН да го изхвърли от учебниците на децата ни. Предлогът е даден: не го разбират.

Така го изхвърлиха скоро след Девети септември. Сега изхвърлиха “Епопея на забравените”; ред е, значи, на “Под игото”.

Посегнаха, разбира се, и на Хайтов, и то в юбилейната му 100-годишнина. В разказите му имало неразбрани думи.

Най-неразбрани са националпредателите от МОН, които зачеркнаха и Ботев, и то не какво да е, а най-силното българско стихотворение “Хаджи Димитър”; какви ще са тези възгласи “Жив е той, жив е!; “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”? Не се умира само в “Пирогов”; а понякога – уви, и там. Иначе родолюбието трябва да умре; нему е теглена смъртната присъда! Нали иззеха безобидните пушкала на милите момчета от “Традиция”? Какви са тези възстановки на сражения с турците? С тях цели 5 века сме живели в мир и съгласие. Не са ни клали, не са ни вземали момчетата за еничари /впрочем, сега ще го правят нашите еничари, още след Нова година, със Закона за социалните услуги/. Само сме си раздавали взаимно баклава и козунаци и червени яйца по Великден и Рамазан байрям.

Крайно време е СБП да организира пресконференция по повод гаврата с нашите велики поети и писатели! И да поиска оставката на продажниците от МОН.

Както и да излезе с призив издателствата и печатниците занапред да отказват подобни гаври с най-святото ни – националното достойнство и историческата памет.

За съжаление, МОН продължава да провежда своята политика на отродяване и дебългаризиране на децата ни, като безогледно изхвърля от учебниците им най-родолюбивите текстове на Вазов, Ботев, Захарий Стоянов, Хайтов.

Опомнете се!

Comments are closed.