На вниманието на Министър Боил Банов: Официализиране на Дядовден

Инициативно писмо от участниците в отбелязването на 3-тия, вече традиционен Дядовден

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

На 17 ноември 1827 г. в гр. Търново е роден Петко Рачов Казанджиев, който по-късно приема името Славейков. Той е всепризнат възрожденец, пламенен родолюбец, първи ваятел на литературния български език, автор на над 60 книги, първи преводач на Библията, издател на редица вестници и списания,  поборник за църковна независимост и освобождение, политически деец, депутат, председател на НС. Неслучайно нашият народ с толкова любов спонтанно титулова единствено него и Вазов – Дядо.

През 2017 г., по повод 190-годишнината от рождението му, обявихме неговата рождена дата за общонационален Дядовден, с цел да засвидетелстваме всеобщото народно синовно преклонение към живота, творчеството, делото и паметта на Дядо Петко Славейков, както и към нашите знаменити деди, а също – и като знак на уважение към българските дядовци и грижа за тяхното здраве и дълголетие.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

ПРЕДЛАГАМЕ ВИ:

Да внесете в Министерския съвет Проекторешение за обявяване на 17 ноември за Дядовден в чест и памет към живота, делото и творчеството на Дядо Петко Славейков, както и към нашите деди-родолюбци.

Tags: ,

Comments are closed.