“Може да има основания…”

Това заяви анонимен слушател по “Хоризонт” по повод нападението на някакъв пациент-идиот спрямо две нищо неподозиращи лекарки от УМБАЛ “Св. Анна”, едната от които е хоспитализирана, пребита от него, в тежко състояние.

Какво основание може да е имал?! Да се нахвърлиш с юмруци върху две жени, при това – лекарки, е укоримо и наказуемо както и да го погледнеш. Но умникът-слушател е предпочел да го защити априори, на сляпо. Ерго – спокойно можете да си биете лекарите, все ще се намери някакво основание за това.

Въпросът отдавна е решен в Наказателния кодекс, чл. 131, ал. 2. Според него се предвиждат сурови наказания при нанасяне на телесни повреди на магистрати и полицаи по време на изпълнение на служебните им задължения; той бе разширен, по мое нееднократно настояване, със здравни специалисти. Подобни нападения стават поне 20 пъти годишно. И не е работа на здравния министър – а на съответния изпълнителен директор на ЛЗ! – незабавно да предава на прокурор биячите.

За пореден път се видя, че кампанията на БЛС “Добрата дума лекува” не действа. Не добрата дума – а яката сопа ще окаже въздействие върху престъпниците.

И чрез допълненията на този чл. 131, ал. 2 наистина има основания за най-строгите им наказания!

/Апропо, досега той се е задействал, доколкото ни е известно, само два пъти… Присъдите са били условни. Тези нападения са още едно основание за колегите да напускат нашата мила родна страна, в която всичко си продължава по старому.

Има ли смисъл и за нас да споделяме нашето мнение, да даваме предложения, да страдаме за пълния хаос, за новата роля на здравеопазването – да обслужва бюджета, а не пациентите?

Единственото ми основание е, че си обичам Родината и съсловието.

Comments are closed.